Arheolozi u Gradiću pronašli tragove praistorijskih ljudi

Zavod za zaštitu spomenika

Osim konzervatorskih radova, koje su tokom prošle godine stručne službe Zavoda za zaštitu spomenika kulture Novog Sada započele na objektima u podrgađu Petrovaradinske tvrđave, ovog proleća prionulo se i na zaštitna arheološka iskopavanja u podnožju tog značajnog fortifikacijskog objekta – na Donjoj tvrđavi s podgrađem, ili Gradiću, kako se u narodu odmilja zove taj deo Petrovaradina.

Tokom aprila obavljena su arheološka iskopavanja u delu Ulice Vladimira Nazora, od ugla s Beogradskom do ugla s Ulicom prote Mihalyića, i najstariji predmeti pronađeni u tom delu podgrađa potiču iz vremena eneolita (bakarnog doba) i IV milenijuma pre nove ere.

Po rečima arheologa-konzervatora Dušanke Veselinov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture, osim nalaza iz praistorijskih perioda, pronađeni su predmeti i iz rimskog i poznosrednjovekovnog perioda, kao i oni koji pripadaju novom veku i vremenu austrijske i austrougarske dominacije na ovim prostorima.

Zavod za zaštitu spomenika

„U okviru te značajne prostorne kulturno-istorijske celine, u koju spadaju Gornja i Donja tvrđava s podgrađem, otkriveno je do danas više lokaliteta s arheološkim sadržajem i ostacima materijalne kulture od srednjeg paleolita do poznog srednjeg i novog veka“, kaže Dušanka Veselinov.

Dodaje da su, tokom zaštitnih arheoloških radova koji su sprovedeni na Gornjoj tvrđavi od 2002. do 2004. godine, pronađeni i dokumentovani ostaci materijalne kulture iz vremena srednjeg paleolita, preko niza praistorijskih kultura, antičkog, srednjovekovnog i novovekovnog nasleđa, a koji kroz niz značajnih nalaza predstavljaju izuzetan doprinos, menjaju i dopunjuju naša saznanja o Petrovaradinskoj tvrđavi i danas se čuvaju u Muzeju grada Novog Sada.

 

Osim slučajnih nalaza i praćenja građevinskih radova u drugoj polovini 20. veka, kako kaže Dušanka Veselinov, na tom prostoru do sada nije bilo arheoloških iskopavanja. Sadašnja istraživanja preduzeta su pre rekonstrukcije infrastrukture i parternog uređenja u delovima ulica Vladimira Nazora, Lisinskog i Prote Mihaldžića, koji su sastavni deo uređenja podgrađa, tačnije, restauracije i konzervacije fasada tamošnjih objekata.

Uprkos tome što je taj prostor ispresecan i u velikoj meri devastiran trasama raznih savremenih instalacija, kao što su kanalizacija, vodovod, gasovod, elektroinstalacija, te šahtovima prilikom ranijih građevinskih radova, Dušanka Veselinov kaže da pronađene zone imaju očuvanu stratigrafiju (naslojavanje) i ostatke materijalne kulture nekadašnjih stanovnika današnjeg Gradića.


Slojeviti tragovi

Novovekovna Petrovaradinska trvđava izgrađena je u periodu od 1692. do 1780. godine na steni iznad desne obale Dunava i u njenom podnožju. Prostorna kulturno-istorijska celina Gornja i Donja tvrđava s podgrađem, spada u kategoriju značajnih kulturno-istorijskih objekata fortifikacijskog graditeljstva i zaštićena je Rešenjem Zavoda za naučno proučavanje spomenika kulture NR Srbije 1948. godine, a kategorisana kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja 1991.

Osim istorijskih izvora, starih karata i likovnih prikaza koji svedoče o srednjovekovnom nasleđu tog prostora, istraživači beleže da se na prostoru Donje tvrđave s podgrađem sreću arheološki nalazi iz praistorijskih perioda, kao i nalazi od vremena antike i srednjeg veka. Zabeleženo je postojanje nalaza iz rimskog perioda i vremena osnivanja Cusuma u prvom veku nove ere (vojnog utvrđenja koje je pripadalo nekadašnjoj rimskoj granici – Limesu), zatim tragova naseljavanja i života iz 14. i 15. veka i novovekovnog austrougarskog perioda.

„Tokom prošle sedmice su započeti arheološki radovi i u Ulici Vatroslava Lisinskog“, navela je je naša sagovornica.

Kaže da su terenske arheološke radove planirali da realizuju po fazma, usklađujući ih s dinamikom građevinskih zahvata, odnosno rekonstrukcijom infrastrukture, konzervatorskim radovima na fasadama okolnih objekata i, naposletku, u odnosu na funkcionisanje života i rada stanovnika i korisnika tog dela podgrađa.

U svakom slučaju, predviđeno je da se realizacija zaštitnih arheoloških radova odvija tokom 2018. godine u zavisnosti od arheoloških nalaza ugroženih izgradnjom.

Autor: Dnevnik.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!