Berberi u Novom Sadu: Frizeri, brice i nadrilekari

U jedan od najstarijih zanata na svetu ubraja se dakako i berberski zanat. Još u doba starih sumerskih, persijskih, egipatskih i grčkih civilizacija ljudi su mnogo davali na svoju lepotu i fizički izgled. Umetnost doterivanja kose i brade veoma se cenilo u mnogim staležima.

Prvi berberi u Novom Sadu

Kako svuda u svetu, tako i kod nas u Novom Sadu. Već u 18. veku nicale su berberske radnje zbog sve većeg priliva stanovništva. Osim redovnih berberskih usluga ove zanatlije su ne retko obavljale i dopunske delatnosti. Vađenje zuba, puštanje krvi, stavljanja pijavica na leđa klijenata i sitnije hirurške intervencije su bile sastavni deo berberskog zanata.

Tek 1919. godine, posebnim pravilnikom gradskih vlasti, berberima je pod pretnjom zatvaranja i velikom novčanom globom, bilo zabranjeno da vade zube, puštaju krv ili da se bave bilo kojim vidom nadrilekarstva. Morali su imati i posebni pribor za brijanje umrlih mušterija.

U godinama između dva rata Novi Sad je sa okolnim selima, brojao oko 65.000 stanovnika a imao je 135 berberskih ili kombinovano berbersko-frizerskih radnji. Berberi su radili svaki dan, čak subotom i nedeljom, a sebi su uzimali ponedeljak popodne kao neradni termin.

Nakon Drugog svetskog rata berbersko-frizerski radnici su osnovali svoju zadrugu. Ova zadruga je ubrzo ušla kao poseban sektor u novoosnovanu veliku Radničko-namešteničku zadrugu pod imenom “Ranapoz”, vrlo dobro poznatu starijim novosađanima.

Među najstarije berberske radnje, koje već dugi niz godina rade bez zatvaranja spadaju i radnja “Kod Bracike” u Poštanskoj ulici i berberska radnja “Polo” u Jevrejskoj ulici.

 

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari: