Francuski dan u Galeriji Matice srpske

Bogdan Šuput - Kafana u Parizu, foto: Galerija Matice srpske

Galerija Matice srpske i Francuski institut u Srbiji 20. marta organizuju Francuski dan u Galeriji povodom obeležavanja Međunarodnog dana frankofonije.

Ovom prilikom, u saradnji sa Francuskim institutom u Novom Sadu, biće organizovani edukativno-zabavni obilazak Galerije Matice srpske na francuskom jeziku Potraga za blagom / La chasse au trésor, koji će biti dostupan za najavljene školske grupe od od 10  do 17 sati, a u 18 sati za sve zainteresovane posetioce biće održano kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti.

Program Potraga za blagom / La chasse au trésor koji traje 45 minuta, baziran je na interaktivnim metodama rada i usmeren je na razvoj istraživačkog duha i kreativnosti kod dece. Uz dečji vodič i specijalnu mapu, rešavajući različite edukativno-didaktičke zadatke, deca će kroz igru otkrivati značajna umetnička dela nacionalne umetnosti.

Program će se održavati u prostoru Stalne postavke Galerije Matice srpske uz pratnju kustosa i profesora francuskog jezika, a neophodno je najaviti posetu na broj telefona 021/4899 018 ili 021/ 4899 017.

Kustosko vođenje kroz novu stalnu postavku XX veka na temu Tragom francuskih modernizama u srpskoj umetnosti biće održano na srpskom i francuskom jeziku, a cilj predavanja je ukazivanje na likovne veze između dve zemlje, Francuske i Srbije.

’’Pariz je bio i ostao jedna od nezaobilaznih stanica na putu stvaralačkog sazrevanja srpskih likovnih umetnika. Nova saznanja i inspiracija koju su pronalazili u ovoj svetskoj metropoli ostavili su neizbrisiv trag na njihovim platnima. Osim toga, čuveni „grad svetlosti” neretko je bio motiv i tema srpskih modernih umetnika, a primere ovakvih dela možemo videti u stalnoj postavci XX veka Galerije Matice srpske’’, kažu organizatori.

 

Autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!