“Golubija pošta” u Petrovaradinu

Komunikacija među ljudima uvek je bila od presudnog značaja. Odvijala se na razne načine, a jedan od neobičnijih načina je bio putem golubova pismonoša. Postoje zapisi o korišćenju golubova za prenošenje poruka još u antičkim civilizacijama.

Petrovaradinski golubovi pismonoše

Za vreme ratova, golubija pošta  bila je veoma interesantna za vojne krugove. Bila je brza, jeftina i pouzdana. Upotrebljavali su se golubovi sive ili plave boje, zbog boljeg uklapanja u boju neba. Sa tim se rizik od napada ptica grabljivica sveo na najmanju mogućnost.

Srpska vojska je uvidela značaj ovakve komunikacije između štabova. Tako je 1900. godine odabran jedan mladi i vrstan inženjerski poručnik Kosta Miletić i poslat je u Santpektersburšku tehničku školu carske Rusije na obuku koja je trajala blizu dve godine.

Mladi poručnik je u Rusiji prikupio i prva meteorološka i vazduhoplovna znanja. Srpski vojvoda Stepa Stepanović je 1908. godine, sada već kapetanu Kosti Miletiću, naredio da u Nišu otpočne sa radom golubija stanica.

Za vreme Prvog svetskog rata, korišćenje golubova pismonoša se intenziviralo i veoma su se dobro pokazali na Solunskom frontu, gde su pomogli velikoj pobedi srpske vojske i saveznika.

U Petrovaradinu je 1928. godine formiran jedinstveni red vojske nazvan “Golubija pošta”. Golubija stanica bila je smeštena u kasarni na Trandžamentu, koja je bila u sastavu vojske Kraljevine Jugoslavije. Još za vreme austrougarske vladavine, na Petrovaradinskoj tvrđavi su postojale ovakve stanice i posebno obučeni vojnici.

Pronalaskom savremenih elektronskih načina komunikacije ovakav vid slanja poruka je  zastareo i brzo izbačen iz sistema.

 

autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!