Još jedna nagrada za FTN: Studenti elektronike prvi na Evropskom takmičenju u Rumuniji!

Ekipa studenata sa novosadskog Fakulteta tehničkih nauka osvojila je prvo mesto na međunarodnom takmičenju Digilent u Rumuniji. Na takmičenju je učestvovalo 16 timova iz više evropskih zemalja, koji su predstavili inovacije u oblasti elektronike.  

U novosadskom timu su tri studenta četvrte godine elektronike  – Marko Kozomora, Milan Popović i Stefan Sredojević. Oni su na takmičenju predstavili hardver u koji je implementirana neuronska mreža, koji služi za prepoznavanje brojeva. Pored brojeva, hardver bi mogao da prepoznaje i slova, a mogao bi i da se obuči za rešavanje drugih matematičkih zadataka.

’’U praksi to izgleda ovako: Ispod kamere postavi se štampani (ili pisani) broj, i naš hardver prepozna koji je to broj i ispiše ga na ekranu.  Naša mreža je klasifikator podataka, i mi je učimo šta treba da prepoznaje. Skalabilnog je dizajna, odnosno, može da uči da obavlja i komplikovanije zadatke’’, objašnjava student Stefan Sredojević.

U prvi mah zvuči komplikovano, ali ovo idejno rešenje moglo bi da ima široku upotrebu u privrednim granama u kojima je potrebno brzo sortiranje podataka, npr. u poštanskom saobraćaju. Njihov hardver mogao bi da prepoznaje ručno pisane brojeve ili slova, i tako olakša klasifikaciju pošte, ili da nađe primenu u industriji, gde bi mogao da ubrza sortiranje proizvoda.

Novosadski studenti bili su vrlo zapaženi na takmičenju, budući da su predstavili vrlo inovativno rešenje u oblasti koja je i za stručnjake nova i još nedovoljno istražena. Ističu da su vrlo naporno radili na projektu zajedno sa svojim profesorima i asistentima, kao i da im je drago što su pobedili u vrlo jakoj konkurenciji. U protivničkim timovima bile su starije i iskusnije kolege iz Evrope, uglavnom studenti doktorskih i master studija.

Pobeda na takmičenju u Rumuniji nosi i posebnu draž, jer je isti tim iz Novog Sada i prošle godine učestovao. Tada su osvojili drugo mesto, a sada su se popeli lestvicu više. Kažu da su ovakva takmičenja dokaz da u Novom Sadu studiraju i rade stručnjaci u oblasti elektronike i IT-a, čiji se rad može porediti sa najuspešnijim evropskim centrima.

autor: nsuzivo.rs

 

 

 

 

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

2 Komentara u "Još jedna nagrada za FTN: Studenti elektronike prvi na Evropskom takmičenju u Rumuniji!"

najnoviji najstariji najviše glasova
IT VZ

BRAVOOOOOO!!!

Živan Radosavljevic (d se piše al se ne čita)

Bravo momci samo tako, Srbija je ponosna na Vas!!!