Претрага
Претрага
Close this search box.

Zelena debata: Priča o životu u prirodi (VIDEO)

Dvadeset prva po redu Zelena debata, biće održana sutra u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada, sa početkom u 18 časova. Sutrašnja sesija pripada mini-serijalu „I priroda i društvo“, a priča o ljudima opredeljenim da im život u prirodnom okruženju bude svakodnevica.

Iako na prvi pogled veoma slične, porodične odluke, mladih i obrazovanih porodica Rakarić iz Rakovca i Đupovac iz Jevremovca, su ipak u mnogo čemu i različite.

Mir i nadahnuće za skladan porodični život i uspešan profesionalni rad Rakarići su našli u zaleđu Novog Sada, naslonjeni na deo blagodeti savremene civilizacije. Ivana je diplomirani inženjer arhitekture, a od skora je u potpunosti posvećena porodici i realizaciji njihovog višegodišnjeg sna. Dr Zvonko je vanredni profesor na Katedri za tehničku mehaniku (FTN), a teorijska znanja je uspešno iskoristio, između ostalog, i za konstrukciju tzv. raketne peći.

Izbor porodice Đupovac je bio osetno teži i dugoročno rizičniji. Nada, diplomirani farmaceut i Milan, profesor fizičkog, nisu imali ni stručna ni praktična iskustva u oblasti gradnje, a upustili su se u samoizgradnju velike i veoma atraktivne kuće od slame i trske. Rešeni da zagrizu do kraja, opredelili su se za samoodrživo, infrastrukturno nezavisno imanje, u Jevremovcu, selu u blizini Šapca. Ipak, njihova velika prednost je što su ispred sebe imali korisna iskustva, a ispostavili se i prijateljsku podršku, Rakarića i arhitekte Vuka Krstića.

Sa učesnicima i gostima seisje, posetioci će imati priliku da pričaju o viziji, o toplini doma uz živu vatru kao kičmu građevinskog i porodičnog okupljanja, kao i o funkcionalnim iskušenjima i preprekama. Poseban akcenat  biće stavljen na pogled na živi svet, kao novu porodicu i najbolje komšije. Ali ovo neće biti samo priča o hrabrim ličnim odlukama i tehničkim aspektima života van urbanih sredina, nego i priča o ljudskoj i profesionalnoj solidarnosti, koja je od poslovnih saradnika načinila divne prijatelje.

Ova sesija biće prilika da se organizatori i učesnici Zelene debate zahvale prof. dr Vladanu Popoviću, na izuzetno zapaženom izlaganju koje je debatu „Homeopatija i(li) medicina“ učinilo najkvalitetnijom i najposećenijom u 2017. godini.

Pogledajte: Prilog RTS-a o domu porodice Đupovac

Izvor: Zelena debata

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti