Novi Sad domaćin konferencije “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju”

U organizaciji  Grada Novog Sada i Fondacije”Konrad Adenauer” uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore održana je konferencija “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad jedan od pionira kao lokalna samouprava, koji je prošle godine, usvajajući plan upisa u srednje škole, predvideo dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama. Tako u Srednjoj mašinskoj i Srednjoj elektrotehničkoj školi oko 90 đaka pohađa nastavu kroz taj koncept.

’’Predložili smo i proširenje za sledeću godinu, za koje čekamo odluku Ministarstva prosvete, a u pitanju je šest odeljenja u četiri stručne škole. Za sprovođenje tog plana nam je potrebna podrška realne privrede, kompanija, Privredne komore Srbije i svih onih koji žele da budu deo ovog procesa”, rekao je Vučević.

Vučević je dodao da je velika stvar to što se konferencija održava upravo u Novom Sadu.

’’Ovo je velika prilika da približimo ljudima rezultate sprovođenja procesa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razloge zašto se ta vrsta obrazovanja primenjuje u Nemačkoj više od veka i po. Treba da shvatimo da ekonomski najrazvijenije evropske države imaju taj sistem implementiran već dugi niz godina, jer je on kvalitetan i dobar za građane’’, kaže Vučević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić Garić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Novom Sadu, gradu koji je posvećen mladima, odnosno unapređenju kvaliteta obrazovanja mladih ljudi.

“Danas razgovaramo o dualnosti u obrazovanju, o mogućnostima da mladi stiču kvalitetno znanje na dva mesta – u školama i u kompanijama. Smatramo da postoji jedna snažna veza između privrede i sistema obrazovanja i drago mi je što će naši mladi imati priliku da stiču veštine i odmah upotrebljivo znanje, jer to predstavlja lakšu tranziciju ka sektoru rada” rekla je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić Garić.

“Ova konferencija zaista pokazuje koliko se Srbija zanima za svoju budućnost, a njome se svakako intenzivira saradnja Fondacije “Konrad Adenauer” sa Srbijom”, rekao je direktor kancelarije Fondacije “Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora”  Norbert Bekman-Dirkes.

Dualno obrazovanje je ozbiljan i proveren sistem stručnog obrazovanja mladih ljudi. Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama.

autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!