Novi Sad domaćin konferencije “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju”

       

U organizaciji  Grada Novog Sada i Fondacije”Konrad Adenauer” uz podršku Privredne komore Srbije i Nemačko-srpske privredne komore održana je konferencija “Dualno obrazovanje – jedan evropski model za Srbiju”.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je da je Novi Sad jedan od pionira kao lokalna samouprava, koji je prošle godine, usvajajući plan upisa u srednje škole, predvideo dualno obrazovanje u srednjim stručnim školama. Tako u Srednjoj mašinskoj i Srednjoj elektrotehničkoj školi oko 90 đaka pohađa nastavu kroz taj koncept.

’’Predložili smo i proširenje za sledeću godinu, za koje čekamo odluku Ministarstva prosvete, a u pitanju je šest odeljenja u četiri stručne škole. Za sprovođenje tog plana nam je potrebna podrška realne privrede, kompanija, Privredne komore Srbije i svih onih koji žele da budu deo ovog procesa”, rekao je Vučević.

Vučević je dodao da je velika stvar to što se konferencija održava upravo u Novom Sadu.

’’Ovo je velika prilika da približimo ljudima rezultate sprovođenja procesa dualnog obrazovanja u našim školama, kao i razloge zašto se ta vrsta obrazovanja primenjuje u Nemačkoj više od veka i po. Treba da shvatimo da ekonomski najrazvijenije evropske države imaju taj sistem implementiran već dugi niz godina, jer je on kvalitetan i dobar za građane’’, kaže Vučević.

Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić Garić istakla je da joj je veliko zadovoljstvo što je u Novom Sadu, gradu koji je posvećen mladima, odnosno unapređenju kvaliteta obrazovanja mladih ljudi.

“Danas razgovaramo o dualnosti u obrazovanju, o mogućnostima da mladi stiču kvalitetno znanje na dva mesta – u školama i u kompanijama. Smatramo da postoji jedna snažna veza između privrede i sistema obrazovanja i drago mi je što će naši mladi imati priliku da stiču veštine i odmah upotrebljivo znanje, jer to predstavlja lakšu tranziciju ka sektoru rada” rekla je pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić Garić.

“Ova konferencija zaista pokazuje koliko se Srbija zanima za svoju budućnost, a njome se svakako intenzivira saradnja Fondacije “Konrad Adenauer” sa Srbijom”, rekao je direktor kancelarije Fondacije “Konrad Adenauer Srbija i Crna Gora”  Norbert Bekman-Dirkes.

Dualno obrazovanje je ozbiljan i proveren sistem stručnog obrazovanja mladih ljudi. Krajem prošle godine Narodna Skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o dualnom obrazovanju, koji je izrađen u saradnji sa Privrednom komorom Srbije (PKS), Nemačko-srpskom privrednom komorom, Društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), kao i drugim stručnim institucijama.

autor: nsuzivo.rs

Komentari: