Otvoreni 49. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije

       

Premijerom lutkarske predstave “Na Vukovom tragu” u Pozorištu mladih, otvoreni su 49. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije. Ova manifestacija održava se od 28. do 30. novembra, a u okviru programa biće izvedene lutkarske predstave iz Beograda, Niša, Kragujevca, Subotice, Zrenjanina i Novog Sada.

Predstava “Na Vukovom tragu” rađena je po motivima romana “Zov divljine” Džeka Londona, u režiji gostujućeg reditelja iz Češke Jakuba Maksimova. Otvaranju ove teatarske manifestacije prisustvovao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

“Pozorište mladih osnovano je pre 86 godina kao prvo lutkarsko pozorište na prostoru tadašnje Jugoslavije, pa nas onda i ne čudi što je domaćin i organizator ovako značajnog događaja za lutkarsku scenu u našoj zemlji. Iako su lutkarske predstave namenjene svim generacijama, posebno su nam važne one za naše najmlađe, jer doprinose stvaranju pozorišne publike i navika kod dece da posećuju kulturne manifestacije. Kultura je izuzetno važan segment života i kroz najrazličitije forme doprinosi humanizaciji društva, obogaćujući svakog pojedinca. Zato nam je bitno da imamo sadržajne programe koji će motivisati građane da se aktivno uključe u kulturni život. Susreti profesionalnih lutkarskih pozorišta Srbije jesu manifestacija koja svojim kvalitetom doprinosi slici Novog Sada kao Evropske prestonice kulture, i Grad će nastaviti da je podržava”, naglasio je Dalibor Rožić.

Prvog dana ove manifestacije na repertoaru će biti predstave “Karči Kalanđai”, u režiji Veselina Bojdeva, Dečijeg pozorišta Subotica, potom “Knjiga o džungli”, u režiji Marije Krstić, Malog pozorišta “Duško Radović” iz Beograda i “Izvini mama”, u režiji Todora Valova, Dečijeg pozorišta Subotica.

Narednog dana, 29. novembra, na programu su “Cveće male Ide” Pozorišta lutaka Niš, u režiji Marije Krstić, “Vanja”, u režiji Emilije Mrdaković, Pozorišta za decu Kragujevac i predstava “Zatvorenik i šestoprsti”, čiju režiju potpisuje Dmitrij Vihretskij a izvodi je Pozorište mladih iz Novog Sada.

Poslednjeg dana, 30. novembra, publika će moći da pogleda predstave “Šareno drvo” autorskog tima Pozorišta za decu iz Kragujevca, “Plavi Petar”, u režiji Emilije Mrdaković, Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” iz Zrenjanina, i “Sve za ljubav” u režiji Vladimira Lazića, beogradskog Pozorišta lutaka “Pinokio”.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: