Program KCNS za utorak, 03. april

Predavanje “Sprovođenje evropskih javnih politika – izazovi i problemi” biće održano u utorak 03. aprila u 18 časova u Klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Jelena Todorović Lazić.

Tema predavanja jesu izazovi koje sa sobom nosi proces sprovođenja evropskih javnih politika. Prema rečima organizatora, treba imati u vidu da je politički sistem EU specifičan i da se razlikuje od uobičajenih političkih sistema po mnogim karakteristikama, a da sistem upravljanja na više nivoa predstavlja najočigledniju razliku. Autorka predavanja  ukazaće na kompleksnost procesa sprovođenja odluka,  kao i na probleme sa kojima se suočavaju kako države članice, tako i EU tokom samog procesa.

 Tribina “Srpska elita i Francuska – nade i očekivanja (1894–1914.)” biće održana u utorak 3. aprila u 19 časova u Klubu „Tribina mladih“ Kulturnog centra Novog Sada. Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Krajem 19. i početkom 20. veka, srpski intelektualci svesni složenosti međunarodnih odnosa i položaja Srbije razmatrali su pitanja od vitalnog značaja za dalji razvoj srpske države. Školovanje u Francuskoj, korišćenje literature na francuskom jeziku, održavanje kontakata i veza sa sredinom obrazovanja, oblikovalo je stavove srpskih intelektualaca i razvijalo frankofilska osećanja među srpskom elitom. Sa razvojem štampe i prevođenjem tekstova i knjiga sa francuskog na srpski jezik, tekstovi francuskih književnika, naučnika i političara postali su sredstvo razmene ideja što je stvaralo sliku Francuske među Srbima i definisalo

autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!