SNP:  Baletski spektakli u maju i junu

Pinokio, foto: SNP

Na repertoaru Srpskog narodnog pozorišta u maju i junu naći će se tri baleta – Pinokio, Uspavana lepotica i Grk Zorba.

Pinokio, 8. i 10. maja i 6. i 9. juna, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Najnoviji raskošan i maštovit klasičan balet, „na špic patikama”, Pinokio je osvojio srca publike. Praizveden u SNP-u 28. aprila, uoči Svetskog dana igre, na muziku kompozitora Nodara Čanbe, libreto i koreografiju Dragana Jerinkića, Pinokio je bajkovita priča, drugačija od Kolodijeve priče o drvenom nestašnom lutku, a na repertoaru je još 4 puta do kraja sezone: 8. i 10. maja i 6. i 9. juna, na sceni „Jovan Đorđević”, s početkom u 19.00 časova. U osnovi libreta je Đepetov san, jedna nova koreografska fantazija sa elementima komike, dramskim momentima i muzički uzbudljivim scenama, plesnim deonicama i karakternim igrama. U lakoj i prozračnoj atmosferi otvara se novi svet – svet Morskog kraljevstva sa meduzama, školjkama, sirenama. Kraj ove fantazije je drugačiji i neočekivan…

Diriguje Aleksandar Kojić, scenograf je Dalibor Tobdžić, kostimograf Mirjana Stojanović Maurič, a balet izvode solisti i ansambl Baleta SNP-a. Učestvuje Orkestar Opere SNP-a.

Uspavana lepotica, 23. maja, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Uspavana lepotica, foto: SNP

Okosnica repertoara Baleta SNP-a na kojoj će se i publika i njeni akteri napajati lepotom prave akademske baletske igre na muziku P. I. Čajkovskog. Privlačnost ovog dela nalazi se u raskošnoj slikarskoj i koreografskoj inscenaciji, gde veliki baletski ansambl, s mnogobrojnim solistima, pokazuju igračke tehnike, svoju muzikalnost i suptilnost kroz varijacije i igre parova. Koreografija Vladimira Logunova u najvećoj meri sledila je originalno delo Marijusa Petipaa. Njeni najdragoceniji delovi – veliki duet i solističke varijacije imaju pravi značaj za ostvarenje poruke ovog briljantnog baleta. Scenografija Borisa Maksimovića i kostimi Mirjane Stojanović Maurič veliku scenu Srpskog narodnog pozorišta, učinila je pravim raskošnim mestom za bajku o dobru i zlu.

Diriguje Aleksandar Kojić, a u ulogama su prvaci i solisti Baleta. Učestvuju ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Grk  Zorba, 16. juna, scena „Jovan Đorđević”, 19.00

Grk Zorba, foto: SNP

Obnovljen, koreografski osvežen (koreograf i reditelj Krunislav Simić) baletski spektakl Grk Zorba, na repertoaru je u subotu, 16. juna. Ubudljiva igra podmlađenog ansambla, kultna muzika sa folklornim elementima i neizbežnim sirtakijem, novi kostimi i scenografija, tonalitetom topliji i svedeniji, prate univerzalnost teme, priču koja u osnovi apostrofira ljubav, prijateljstvo i životnu snagu i radost. Grk Zorba, sanjar i lutalica koji je voleo život i nosio se sa tuđim i svojim nevoljama i njegov prijatelj, mladi engleski pisac Nik, koji je želeo da pronađe svoj mir u drugačijem svetu, zajedno savlađuju životne nedaće i ljubavne nesreće. Preokreću surovost nemilih posledica u trijumf volje za suživotom i prijateljstvom, uvlačeći sve u igru i pesmu – u sirtaki.

Koreograf i reditelj je Krunislav Simić, diriguje maestro Aleksandar Kojić, scenografiju Milete Leskovca je obnovio Saša Senković, kostime Mirjana Stojanović Maurič. Učestvuju solisti i ansambl Baleta i Orkestar Opere SNP-a.

Ulaznice su u prodaji na biletarnici SNP-a i važe redovni popusti.

autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!