Tribina “Srpsko poslaništvo u Parizu krajem 19. i početkom 20. veka”

       

Tribina Srpsko poslaništvo u Parizu krajem 19. i početkom 20. veka biće održana u utorak, 11.  septembra u 18 časova u Klubu Tribina mladih Kulturnog centra Novog Sada.

Autor i predavač je dr Aleksandra Kolaković.

Krajem 19. i početkom 20. veka jedno od ključnih središta delovanja srpske diplomatije uz Carigrad, Beč i Petrograd jeste Pariz. Idealistički stav srpske elite o značaju zvaničnog stupanja na snagu Rusko-francuskog sporazuma 1894. godine za rešavanje srpskog pitanja, postepeno je uključivao Francusku u velike planove nosilaca srpske politike. Kao središte školovanja srpskih blagodejanaca i mesto političkih, ekonomskih i kulturnih događaja Pariz je postao centralno mesto srpske diplomatsko-propagandne akcije, što potvrđuje i izbor ličnosti koje su birane za srpske diplomatske predstavnike u Francuskoj (Milutin Garašanin, Stojan Novaković, Andra Nikolić, Stojan Bošković, Milenko Vesnić).

Na tribini će biti razmatrane aktivnosti srpskih poslanika u Parizu do 1914. godine, odnosno njihov uticaj na oblikovanje francusko-srpskih odnosa.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: