Претрага
Претрага
Close this search box.

INTERVJU: Novosadski GSP u ozbiljnom problemu (VIDEO)

Gost emisije Intervju u produkciji portala NS Uživo bio je Obrad Tepić, predsednik  sindikata “Nezavisnost” koji okuplja zaposlene u Gradskom saobraćajnom preduzeću.

U razgovoru sa gospodinom Tepićem imali smo priliku da napravimo presek stanja u ovom preduzeću, upoznajući se sa svim prednostima i manama GSP-a.

Prema rečima predsednika sindikata, preduzeće čeka teška godina, u kojoj se po trenutnim informacijama GSP oprašta od preko 100 iskusnih i radno sposobnih vozača, koji su odlučili da napuste firmu kako bi, radi boljih uslova, otišli u inostranstvo da voze kamione i autobuse u zemljama EU.

Deficit vozača sa iskustvom, preduzeće dovodi u problematičnu situaciju koja bi, u najgorem scenariju, mogla da rezultuje privatizacijom, usled nedostatka finansija.

Pored već pomenutog deficita vozača, Obrad Tepić naglašava da celokupnu situaciju dodatno otežava obavezna naplata karata, koju obavljaju upravo vozači. Prema njegovim rečima, jedino ispravno i efikasno rešenje za rasterećenje zaposlenih koji svakodnevno prevoze više hiljada Novosađana, jeste uvođenje elektronske naplate karata. On dodaje, da je upravo ova tema nešto o čemu se u preduzeću govori više od deset godina i da je do sada propalo najmanje šest tendera. Za narednu godinu je planiran novi tender za nabavku potrebne opreme u cilju vršenja elektronske naplate, ali gospodin Tepić je skeptičan u vezi sa uspešnom realizacijom ovog plana.

Novi vozači nisu prošli adekvatnu obuku

Ove godine GSP je podmladilo svoj vozni park sa sedam novih autobusa. Takođe, zaposleni su i novi vozači. Iako bi ova informacija trebala da ukazuje na uspešnu godinu koja se navršava, realnost je ipak malo drugačija. Prema informacijama koje imamo, novi vozači su ranijih godina provodili više meseci u obuci, pripremajući se za vožnju u gradskim uslovima. Nažalost, zbog manjka vozača, oni neiskusni na gradske ulice izlaze već posle par dana priprema. Naš sagovornik ističe da je zabrinjavajuća i činjenica da preduzeće stimuliše bivše vozače da se ponovo vrate na svoje radno mesto, iako ispunjavaju sve uslove za penziju. jedan od penzionera, ponovo je za volanom u ovoj firmi.

Postoji rešenje: Smena aktuelne uprave i uvođenje profesionalnog menadžmenta

Prema rečima Obrada Tepića za trenutno stanje u preduzeću postoji trajno rešenje. On sugeriše da bi nova profesionalna uprava predstavljala prvi korak ka rešavanju problema. Drugi važan potez bi bio povećanje plata i osvežavanje voznog parka, za čiju bi realizaciju bila neophodna pomoć grada, jer preduzeće nema potreban novac.

Realizacijom ovih koraka, preduzeće bi uspelo da zadrži iskusne vozače, a oni novi i mlađi imali bi dovoljno vremena da se pripreme za novosadske gužve. Uvođenjem elektronske naplate, smanjilo bi se vreme zadržavanja na stanicama, a posao vozača bi bio u mnogome olakšan.

Za sam kraj, jedino nam ostaje da zaključimo da je GSP, nekada uspešno i bogato preduzeće, postalo žrtva pogrešnih političkih odluka. Umesto profesionalnog i odgovornog menadžmenta, ključna mesta su pripala stranačkim činovnicima koji nisu kompetentni da GSP izvedu na pravi put.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

6 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Dragan
29.12.2017 17:05

Sve je istina a na kraju če ceh platiti građani novog sada.

Gost
I ja cu možda
29.12.2017 19:04

Bili nemci u firmi jednog prevoznika u sremu nude posao u nemackoj oko 3000€ plus stan i časovi jezika. Treba im 25000 vozaca. Kupujte biciklove

Gost
goran
31.12.2017 09:48
Odgovori  I ja cu možda

gde bili da seprijavim,javi na booroja@yahoo.com.hvala unapred

Gost
droctagonapus
29.12.2017 20:12

Radikali su nas zajahali i sve upropastili. Sto je najgore, nema nade da ce uskoro biti drugacije. Na birackim spiskovima su se pojavili tinejdzeri koji su rodjeni ’99. i mrze sve sto dolazi sa zapada.

Gost
novosadjanin
29.12.2017 20:33

Odlaze doktori iz Srbije pa sto ne bi i vozaci ??? sve sto vredi – odlazi ???

Gost
smi
30.12.2017 00:33

znaci,znaci,znaci….. prvo uvedite skolovani kadar,znaci…… a u ostalom,odlazim i ja jer je ova drzava supak prema svojim gradjanima koji je drze u zivotu,znaci,neka povede racuna ili nece imati ko da je izdrzava,znaci…….

Povezane vesti