Претрага
Претрага
Close this search box.

PROSLAVLJENI GLUMAC MIKI MANOJLOVIĆ O SRPSKOJ OPOZICIJI: Oni nemaju program, protesti su uzaludni, a kulturu su uništile demokrate!

Bez dlake na jeziku Sve partije su iskoristile umetnike, od devedesetih, pa kasnije. Umetnici se iskorišćavaju na početku. A tako će biti i sada, kaže Miki Manojlović

Proslavljeni glumac Predrag Miki Manojlović ocenio je da današnja opozicija u Srbiji nema program, a da su protesti koji se održavaju poslednjih nedelja – uzaludni!

On je, govoreći o političkom angažmanu umetnika, rekao da su umetnici umešani u politiku, ali da ih mnogi samo iskorišćavaju zbog prepoznatljivosti.

Politička nezrelost

“Naravno da smo i mi politički umešani. Evo, dok se te stvari događaju u Beogradu, ja u Zagrebu igram Kralja Lira u Hrvatskom narodnom kazalištu. I to je politika. Otvaranje HNK u trenutku kada je desnica jaka. Gledajte, za politiku su potrebni mnogi darovi, a glumci, ako su inteligentni – a ima i takvih, ne mnogo, ali ih ima – pre svega su senzibilni. Oni vide kad se nešto događa. Međutim, glumci, i ne samo glumci nego i umetnici, su i impulsivna bića, ali politički deluju nezrelo. Glumci su na početku prepoznatljivi i zato su svi bili iskorišćeni, od devedesetih, pa kasnije. Sve partije su iskoristile umetnike” – rekao je Manojlović za Dojče vele.

Potom se posebno osvrnuo na vreme vladavine demokrata nakon 2000. godine.

Demokrate razorile kulturu

“Onda su demokrate, kad su došle na vlast, donele zakone koji su uništili pozorište. Oni su išli na tržišnu kulturu, a to ne ide u tako siromašnoj zemlji. Odnos prema kulturi odredio je njihov kasniji poraz. Demokrate ne vole kad čuju takvu kritiku, ali to je tako – istakao je Manojlović i dodao:

Dakle, umetnici se iskorišćavaju na početku. A tako će biti i sada. Ne želim ništa mnogo da kažem, ali opozicija sada nema program, tako da je njihov protest uzaludan. Oni protestuju zbog 31 stvari.”

Manojlović se osvrnuo i na današnje stanje u kulturi širom sveta. Kako je rekao, mnogi evropski reditelji i glumci žele u Holivud jer je tamo novac veći:

“Ali moram da kažem da ovaj evropski novac uopšte nije loš. Dalji problem je bilo ukidanje bioskopskih dvorana i ti multipleksi u koje kad ulaziš, kao da ulaziš u šoping mol. I kad izađeš iz bioskopa, teraju te da kupuješ. I tako se stvara novi čovek, s novim potrebama. Mislim da je film, i ovo uopšte nije preterivanje, veliko oružje SAD”.

Naći rešenje za KiM, to je teško

Ne bih se ljutio da Srbija prizna Kosovo

Manojlović je jednom ispričao anegdotu kako je njegova baka, Francuskinja, bila ljuta kad je Francuska dala nezavisnost Alžiru i priznala ga. Upitan kako bi reagovao da Srbija prizna nezavisnost Kosova, on je rekao da se ne bi ljutio.

Sećam se toga, baka je bila jako ljuta. Ja ne bih bio ljut da Srbija prizna Kosovo. Drugo, mislim da sa svim greškama koje su pravljene u poslednjih 110 godina sa srpske strane prema Albancima i obratno, sa svim albanskim i srpskim slabostima, politika nasilja nikad ne dovodi ni do čega. To se i pokazalo – kazao je Manojlović za Dojče vele i dodao:

Ovo što se sad događa nije kraj. To je neverending stori. Treba naći neko rešenje, ali ga trenutno nema na vidiku. Teško je to. Ne smemo da zaboravimo da je srpska država tamo stvorena. Mi plaćamo danak kada je u balkanskim ratovima srpska vojska došla do Drača i tamo počinila zločine, pa onda napadi Albanaca na srpsku vojsku krajem Prvog svetskog rata, itd. Dakle, imamo tu problem kokoške i jajeta. I onda nasilje Rankovića kasnije. Ništa se ne rešava nasiljem. I zato smo došli do ovoga gde smo sad.

Autor: Kurir.rs

Foto: Dragana Udovičić

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Žika
03.02.2019 22:01

Miki je izneo laži o Srbima, srpskoj vojsci i Albancima.

Povezane vesti