Претрага
Претрага
Close this search box.

U Beogradu održan skup “Budućnost Srbije”

U Beogradu je održan skup u okviru kampanje “Budućnost Srbije” predsednika Aleksandra Vučića. Pristalice SNS ispunile su plato ispred Doma Narodne skupštine.

Njima su se obratili premijerka Ana Brnabić, mađarski ministar Peter Sijarto, ministar Ivica Dačić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, komandant s Košara Dragutin Dimčevski i na kraju sam Vučić.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, kazao je da je ponosan na ono što su njegovi kolacioni partneri zajedno uradili za Srbiju u prethodnih 7 godina i poručio Vučiću da više ne štiti opoziciju i raspiše izbore, jer ih se i sam uželeo.

“Nisam čuo šta je pevao Bora Čorba, ne znam da li je otpevao jednu pesmu koja bi najbolje legla ovima od subote prošle – Ostani, đubre do kraja, a to je divna pesma, istinita”, kazao je Dačić okupljenima.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je na mitingu “Budućnost Srbije” u centru Beograda, da je taj skup organizovan kako bi se pokazalo da Srbija nije podeljena zemlja i nije podeljeno društvo.

“Okupili smo se da pokažemo da je Srbija jedna, jednaka, jedinstvena, da je Srbija zemlja normalnih i pristojnih ljudi, u kojoj je važan rad, i u kojoj su važni rezultati. Da Srbija nije zemlja koja će podržati pretnje, vređanje, vešala, motorne testere, podele na botove, krezube, sendvičare i tzv. građansku Srbiju. Ovo je Srbija. Jaka i jedinstvena”, poručila je premijerka.

Peter Sijarto, šef mađarske diplomatije, izjavio je na mitingu “Budućnost Srbije” da je Srbija sve jača i jača jer lideri zemlje nisu zanemarili njene nacionalne interese.

“Vi ste zaslužili da što pre budete članica EU, neprihvatljivo je da vam drže lekcije i time veštački usporavaju pregovore za pridruživanje”, dodao je.

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska prati politiku Srbije, i da to govori jasno i glasno.

“Možete da budete protiv vlasti, ali ne možete da budete protiv države, naročito protiv Srbije. Unutrašnja snaga je važna da bi Srbija bila moćna”, rekao je Dodik okupljenim građanima ispred Doma Narodne skupštine.

Nekadašnji komandant graničnog bataljona, potpukovnik u penziji Dragutin Dimčevski rekao je, obraćajući se na mitingu, da je bitka na Košarama, u kojoj je učestvovao, srpska vojnička i duhovna vertikala kako se brani otadžbina.

On je predsedniku države Aleksandru Vućiću, zahvalio što je “prvi zvaničnik” Srbije koji je događaje iz 1998. i 1999. godine nazvao “pravim imenom, agresijom”.

“Branili smo građane, svetinje koje su naši preci očuvali po cenu života, branili smo slobodu”, rekao je Dimčevski, navodeći da se neće zaboraviti 108 vojnika i starešina koji su u borbi na Košarama poginuli.

On je rekao da je Srbiji više nego ikad potreban mir, i jedinstvo “kakvo su imali i borci na Košarama”. “Ako bude trebalo opet ćemo braniti Srbiju, hrabro kao na Košarama”, rekao je Dimčevski.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je okupljenima iz svih krajeva Srbije i okruženja što su došli na miting, i rekao da su pokazali da ma koliko Srbi problema imaju, jedinstvo srpskog nacionalnog korpusa niko ne može da uništi.

“Niko ničim ne može da nas razdvoji, pokazali smo da pripadamo istom rodu i narodu i da niko to ne može da nam oduzme. Da imamo isti jezik i kulturu. Da kada se nešto loše događa u Beogradu, jednako brine i onaj u Prijedoru koliko i onaj u Pljevljima bez obzira što je to u drugoj državi i da mi isto tako brinemo kada imaju problem u Šamcu i Doboju ili Herceg Novom ili nekom drugom mestu”, rekao je Vučić.

On je okupljenima kazao da nikog nisu uvredili i da poštuju teritorijalni integritet svake od zemalja u regionu.

“Ali, imamo pravo da se zovemo Srbima, nikoga ne ugrožavajući, da čuvamo svoj nacionalni identitet, svoj srpski jezik i branimo ćirilčko pismo”, rekao je Vučić.

“Nikada nećemo dozvoliti proterivanje Srba sa KiM”

Razgovaraćemo oko Kosova i Metohije, rekao je Vučić, ističući da to želimo i moramo, ali da napade ili proterivanje Srba sa KiM nećemo dozvoliti.

“Sve ih u svetu molim, nemojte da pomislite da zato što želimo da razgovaramo, što razgovor tražimo, što molimo za razgovor, nemojte da pomislite da ćemo bilo kome da dozvolimo napade ili proterivanje našeg naroda sa svojih vekovnih ognjišta. Nikada to nikome nećemo dozvoliti”, rekao je Vučić.

Priština mora da ukine takse, da bi se razgovaralo, poručio je večeras predsednik Srbije.

On je istakao da nije normalno da se uvode takse na robu u 21. veku i da mogu da prete, da vrše pritisak kakav hoće, Srbija je rekla – povucite takse, razgovaraćemo.

“A, mi vama da činimo ustupke, da biste rekli da je Srbija ponižena i poražena… naš odgovor je jasan”, rekao je predsednik Srbije.

On je preneo da je danas na skup u Beograd sa KiM došlo oko 7.500 ljudi, a da desetak autobusa nije bilo dozvoljeno da pređu administrativni prelaz.

Kako je rekao, kada je video toliki broj Srba sa KiM, nije se samo radovao tome, iako mu je neizmerno drago, jer je to za njega i najveći teret oko vrata, koji je neko mogao da mu stavi.

“Znam kolika je moja odgovornost i briga za ljude na KiM. Neće nam biti lako i zato još jednom hvala što ste u ovolikom broju došli. Bez vas ovoliko, ne bih mogao da izađem pred Sija, Putina, Merkel, Makrona u narednih nekoliko dana”, istakao je srpski predsednik.

Podsetio je da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a Priština ni jednu jedinu – Zajednicu srpskih opština.

“Kada smo razgovarali, molili smo i upozoravali da ne formiraju kosovsku vojsku, da nije čak ni s skladu sa tzv. kosovskim ustavom, a čak je i generalni sekretar na to upozorovao, a oni su je oformili. Kada smo molili da ne idu dalje u to, uveli su takse, kojima treba ekonomski da unište Srbe. Molio sam ih u Briselu pre 6 meseci, da ne donose platformu koja nije za dijalog, rekli su da se neće pojaviti na dnevnom redu, a onda su je baš takvu izglasali”, konstatovao je Vučić.

Dolazak Vučića na binu pratili su dobošari, aplauz i upaljene baklje i skandiranje “Aco, Srbine”.

Autor/Foto: N1, Beta, RTS, Tanjug 

 

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti