Danas je Međunarodni dan porodice

Međunarodni dan porodice se u svetu obeležava od 1993. godine svakog 15. maja. Prema podacima Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu, u Srbiji je u toku 2017. godine izdvojeno preko 900 dece iz njihovih bioloških porodica. Mnogobrojni su razlozi zbog kojih roditelji, u nekom trenutku života, nisu u mogućnosti da brinu o svojim mališanima.

U želji da podigne svest javnosti o značaju odrastanja deteta u sigurnom porodičnom okruženju ispunjenom ljubavlju, SOS Dečija sela Srbija će i ove godine obeležiti Međunarodni dan porodice.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da je  15. maja Međunarodni dan porodice važan datum, jer porodica, zasnovana na tradicionalnim ili modernim vrednostima, i dalje prolazi kroz burne procese i transformacije i rezultat je vekovnih promena u evropskim društvima.

Zaštitnik građana je ukazao da je današnja porodica u Srbiji ugrožena narastajućim siromaštvom i rizikom od siromaštva, koji posebno ugrožavaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Upozorava i da slučajevi porodičnog nasilja, najbrutalnijeg prebijanja i ubijanja žena u prisustvu najmlađih članova porodice, ne samo da ne jenjavaju, već su u odnosu na prethodni period intenzivirani, uprkos tome što je normativnim okvirom zabranjena svaka vrsta ponašanja kojim se ugrožava telesni integritet, duševno zdravlje ili spokojstvo člana porodice.

“Nasilje u porodici predstavlja teži oblik kršenja prava članova porodice, posebno deteta na opstanak i život, na pravilan razvoj, bezbednost, nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, poštovanje dostojanstva i slobodnog razvoja ličnosti i drugih, zbog čega se ova pojava ne sme tretirati kao privatna stvar ni smatrati ličnim problemom članova porodice”, ističe Pašalić.

Ocenjuje i da su međugeneracijska solidarnost i briga o starima u velikoj meri urušene poslednjih nekoliko decenija.

Ombudsman je tako upozorio da su stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja.

“Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežava njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima”, poručio je Pašalić.

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština UN ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Izvor: Tanjug

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!