Formira se savet za tužbu protiv NATO-a

Savet za pokretanje tužbe protiv 19 država članica NATO-a zbog bombardovanja osiromašenim uranijumom, biće formiran, najavljeno je na prvom održanom sastanku u Nišu.

Novi Sad,Detelinara 1999.god.Agresija NATO pakta na Jugoslaviju.Foto:Darko Dozet

Kako je saopšteno, važan podstrek je istraživanje komisije italijanskog parlamenta kojim je potvrđena veza između izlaganja osiromašenom uranijumu i obolevanja italijanskih vojnika na Kosovu i Metohiji, prenosi RTS.

Foto:Darko Dozet

Advokat iz Niša Srđan Aleksić smatra da zemlja koja pretenduje da bude u EU ne treba da ima ništa manja prava od italijanskih vojnika, italijanskih građana, koji su boravili na Kosovu i Metohiji i dobili odštetu i adekvatno se leče. Aleksić kaže da su italijanski vojnici koji su provodili do tri meseca na Kosovu, oboljevali od kancera i leukemije, a Vrhovni italijanski sud je presudio da zbog toga treba da im se nadoknadi šteta.

Foto: Darko Dozet

Upravo ovakva praksa u Italiji, koja je članica EU, daje “vetar u leđa” advokatima i pravnicima da reaguju i podnesu pojedinačne tužbe u ime građana koji su u Srbiji oboleli.

Foto: RTV

Objašnjava da je na jugu Srbije bačeno najviše osiromašenog uranijuma, te je pozvao niški Fakultet zaštite na radu, lekare, advokate, pravnike i stručnjake iz svih oblasti da se uključe u borbu za pravdu pred međunarodnim sudom za ljudska prava.

Foto: Balkaninsight

On očekuje da mu se vremenom priključi sve više ljudi. Najavio je i da će u Nišu početkom juna biti održan kongres na koji će biti pozvani inostrani stručnjaci koji bi podržali domaće eksperte u prikupljanju dokaza.

Foto: Balkaninsight

Svetski i evropski zvaničnici su još nekoliko godina po bombardovanju upozoravali na radijaciju koja je zabeležena kao posledica korišćenja oružja sa osiromašenim uranijumom, a mnoge zemlje Evropske unije testirale su svoje vojnike koji su bili u misijama na Balkanu, o čemu je pisao i Njujork tajms.

Foto: Balkaninsight

Podsetimo da je i ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan u oktobru prošle godine izjavio kako je Vlada Srbije spremna da finansijski podrži osnivanje nacionalne labaratorije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije tokom 1999. i uz upotrebu osiromašenog uranijuma. Predlog da se formira nacionalna laboratorija koja bi ispitivala posledice agresije iz 1999. na ljude i životnu sredinu, dobio je podršku kabineta predsednika Srbije. Predlozi i preporuke Inicijativnog odbora upućeni predsedniku Aleksandru Vučiću prosleđeni su ministarstvima zdravlja i zaštite životne sredine, a u preporukama je podvučena neophodnost osnivanja koordinacionog tela i nacionalne laboratorije.

Autor: RTS

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!