Ime Koridoru 11 daće građani

Danas je uz prisustvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednice vlade i ministarke građevinarstva Zorana Mihajlović otvorena leva strana tunela “Brančić”, na deonici Koridora 11 Lajkovac – Ljig.

Vučić je najavio da će narod tog dela Srbije odlučiti kako će se zvati taj auto-put.

Vrednost radova na tunelu je 37 miliona dolara, a podizvođač na deonici Lajkovac – Ljig i na tunelu je domaća firma Energoprojekt-Niskogradnja.

Desna tunelska cev probijena je 8. avgusta 2017. godine.

Probijanjem i leve cevi završava se deo radova čije je napredovanje bilo otežano zbog izuzetno nepovoljnih geoloških uslova.

Pripremni radovi su počeli 8. januara 2015. godine, a iskop tunela 15. januara 2015. Na gradnji tunela radi se u tri smene, 24 sata dnevno i angažovano je ukupno 280 radnika, uključujući i ljude u radionicama.

Deonica Lajkovac – Ljig  duga je 24 kilometra, a glavni izvođač radova je kineska kompanija “Shandong Hi-speed Group”. Na toj deonici biće izgrađeno ukupno 16 mostovskih konstrukcija i petlja Ljig.

Na trasi te deonice biće izmešteno 10 lokalnih puteva, izgrađeno 24 cevastih i kutijastih propusta, kao i osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 metara kubnih betona.

Takođe, biće izmešteno i regulisano osam postojećih rečnih vodotokova na velikom delu trase. Projektovani su i zidovi za zaštitu od buke i jedno odmorište.

Ista kineska kompanija gradi i deonicu Obrenovac- Ub dužine 26,23 km. Na toj deonici je predviđena izgradnja 14 mostovskih konstrukcija i petlje Ub.

Na deonici Obrenovac – Ub predviđeno je izmeštanje 11 lokalnih puteva, izgradnja 16 cevastih i kutijastih propusta, kao i izgradnja osam potpornih zidova u koje se ugrađuje oko 4.000 kubika betona. Takođe je predviđeno izmeštanje i regulacija 17 postojećih rečnih vodotokova na velikom delu trase. Ta deonica će na trasi imati zidove za zaštitu od buke i jedno odmorište.

izvor: Tanjug

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!