Istraživanja: Čak 81 odsto građana protiv priznanja Kosova

Većina, odnosno 81 odsto građana ne bi podržalo priznavanje kosovske nezavisnosti, čak ni kao uslov za članstvo u EU, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove u saradnji sa istraživačkom kućom Ninamedija.

Istraživanje sprovedeno od 16. do 20.marta na reprezentativnom uzorku od 1.203 ispitanika, pokazalo je i da nešto manje od polovine građana smatra da Kosovo nije izgubljeno, a za samo dva procenta je manji broj onih koji misle da jeste, dok 55 odsto građana veruje da nezavisnost Kosova neće priznati ova ili neka buduća vlada.

Istraživanje pokazuje i da 56 odsto građana ne bi podržalo podelu Kosova, a da bi to učinilo 30 odsto.

Da se Kosovo podeli između Srba i Albanaca slažu se više stariji građani, dok sa porastom stepena obrazovanja takođe raste broj onih koji smatraju da Kosovo treba podeliti.

Svega 3,4 odsto građana kaže da je učestvovalo u unutrašnjem dijalogu o Kosovu, dok 94 odsto nije.

Rezultati Istraživanja pokazuju i da sa rastom stepena obrazovanje raste broj onih koji bi učestvovali u dijalogu. Četvrtina ispitanika očekuje da će ova ili neka druga vlada priznati nezavisnost Kosova. Broj onih koji misle da će se to dogoditi opada sa porastom broja godina opada, a  sa porastom stepena obrazovanja raste.

Muškarci za devet odsto više od žena smatraju da ne bi trebalo priznati nezavisnost kao uslov za EU. Značajne razlike po tom pitanju su i u starosnoj dobi.

Mlađi građani do 44 godine su skloniji ovoj odluci, u proseku 10 odsto više od onih starijih od 45 godina.

Priznanje nezavisnosti Kosova ako je to uslov za EU i pozitivan stav o tome lagano rastu sa porastom stepena obrazovanja.

Konačno, potpuna podeljenost građana Srbije je i prema stavu da li je ostvarivo da Srbija opet u budućnosti ima punu kontrolu i suverenitet na Kosovu.

Naime, 45 odsto ispitanih građana smatra da nije moguće da Srbija ikada ima punu suverenitet na Kosovu, a 42 odsto smatra da je to moguće, pokazalo je istraživanje Instituta za evropske poslove i Ninamedije.

Izvor: Tanjug

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!