Ovo su uslovi pod kojim je dozvoljena isplata zarade “na ruke”

       

Ministarstvo za rad navodi da Zakonom o radu nije utvrđeno da li se zarada zaposlenom može isplatiti “na ruke” ili je obaveza poslodavca da istu uplati na tekući račun.

Poslodavci u Srbiji nisu dužni da radnicima isplaćuju zaradu na tekući račun, već platu mogu da isplate i “na ruke”, na ovaj način radnik nema pisani dokaz o tome koliki iznos zarade je uplaćen i da li je uopšte uplaćen.

Portal Radnik.rs uputio je pitanje Ministarstvu za rad da li je zakonito isplaćivati platu „na ruke“ imajući u vidu da isplata plate u koverti ne obezbeđuje trag, dokaz o iznosu uplaćene zarade. Kada se zarada isplaćuje preko računa, radnik/ca ima dokaz o tome koliko je novca isplaćeno i taj dokaz može da koristi na sudu.

Iz Ministarstva za rad navode da Zakonom o radu nije utvrđeno da li se zarada zaposlenom može isplatiti „na ruke“ ili je obaveza poslodavca da istu uplati na tekući račun.

„Smatramo da nema smetnji da se nakon uplate poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje zaposlenom isplati zarada bez poreza i doprinosa u neto iznosu ,na ruke’ i tom prilikom dostavi i Obračun zarade, odnosno naknade zarade koji predstavlja izvršnu ispravu. Prilikom isplate zarade ,na ruke’ i prijema Obračuna zarade i naknade zarade, zaposleni bi trebalo da se potpiše da bi poslodavac imao dokaz da je izvršio isplatu zarade, s obzirom da se ista ne isplaćuje preko tekućeg računa“, piše u odgovoru Ministarstva za rad.

U odgovoru Ministarstva za rad je navedeno i da zaposleni ima pravo da pred nadležnim sudom osporava zakonitost obračuna zarade, bez obzira na koji je način izvršena isplata.

Međutim, problematično je to što je omogućavanjem isplate plate „na ruke“ radniku oduzet dokaz o uplaćenom iznosu zarade. Ukoliko poslodavac isplaćuje „na ruke” nižu zaradu od minimalne po ugovoru o radu, što je nezakonito, radnik nema načina da to dokaže dokumentacijom. Jedini dokaz o isplati plate je u ovom slučaju obračun zarade koji su radnici dužni da potpišu, često i kada je obračun fiktivan, odnosno kada je u njemu naveden netačan, viši iznos zarade u odnosu na onaj koji dobija “na ruke”.

 

Komentari: