Trivan: U Srbiji se godišnje proizvede 200.000 tona opasnog otpada

       

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da se godišnje u Srbiji proizvede od 150 do 200.000 tona opasnog otpada.  Najveći deo se ne prerađuje zato što  ne postoje adekvatna postrojenja.

Trivan je u intervjuu za list Politika rekao da se taj otpad deli na komunalni, koga ima manje i indrustrijski , u kojem postoji i deo opasnog.

On je rekao da je istraživanje Ministarstva iz 2014. godine pokazalo da u Srbiji ima 70 lokacija na kojima se nalazi industrijski otpad.

Upitan o tome da li će se raditi kontrola svih preduzeća, gde i kako skladište i prerađuju svoj otpad, Trivan je rekao da se upravo kontrolišu firme za koje se sumnja da su učestvovale u protivzakonitom skladištenju otpada, o čemu su mediji prethodnih dana i izveštavali, i dodao da će inspektori nastaviti sa proverom i drugih preduzeća

Ministar ističe i da je problem to što u Srbiji nema dovoljno inspektora zaštite životne sredine,  i dodao da je zato otvoreno još 180 radnih mesta.

“Zbog toga smo insistirali na sistematizaciji Ministarstva, što nam je i omogućeno. Otvoreno je još 180 mesta, a tražio sam da od tih 180, 100 budu pripravnici da ojačamo inspekciju”, kazao je Trivan.

Govoreći o  novcu iz budžeta koji se izdvaja za to ministarstvo, , Trivan je rekao da je budžet veći za 16 odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi  preko 5,5 milijardi dinara, ali je napomenuo  da bi izdvajanja iz republičke kase morala značajno da porastu kako bi se obavilo sve što je zamišljeno.

 

Prema njegovim rečima, Ministarstvo životne sredine je od taksi u državnu kasu uplatilo 10,2 milijardi dinara prošle godine.

“Procena je da ćemo ove godine imati 11 milijardi. Pri tom samo polovina tog budžeta završi u zelenom fondu. S tim novcem raspolaže Ministarstvo finansija, a ja se s tim ne slažem”, rekao je Trivan i dodao da smatra da sav novac od taksi treba iskoristiti za zaštitu životne sredine.
autor: Beta/nsuzivo.rs

Komentari: