Претрага
Претрага
Close this search box.

Veterinarska inspekcija pojačala kontrolu

Veterinarska inspekcija je na teritoriji naše zemlje pojačala nadzor i kontrolu objekata koji su odobreni za skladištenje, proizvodnju i promet hrane, budući da visoke letnje temperature nose rizik po bezbednost hrane životinjskog porekla.

Posebna pažnja se usmerava na objekte brze hrane, one u kojima se proizvodi sladoled, restorane, trgovinske lance i prodajna mesta u kojima postoje odeljenja za prodaju mesa i mleka, kao i javne gradske pijace, odnosno hale za prodaju mlečnih proizvoda i proizvoda od mesa, jaja, ribe, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Podsećaju da je samo nekoliko sati na visokim temperaturama dovoljno da se iz jedne bakterije u hrani razvije dva miliona njih.

U veoma kvarljive vrste hrane spadaju mleveno meso i proizvodi od njega, proizvodi od jaja, naročito majoneza i mlečni proizvodi.

Kako se navodi u saopštenju, dešava se da inspektori zateknu u prometu hranu koja se ne čuva u adekvatnim uslovima već je izložena dejstvu povišenih temperatura i atmosferskim uticajima.

Zato upozoravaju da se u periodu sa visokim temperaturama hrana mora čuvati na niskim temperaturama u takozvanom “hladnom lancu”.

Inspektori preduzimaju mere u situacijama kada se konstatuju nepravilnosti bilo da se radi o propustima u održavanju higijene, nepravilnoj manipulaciji hranom ili neadekvatnom čuvanju.

Izvor: Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti