Vučić: Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma

       

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je ambasadora Republike Francuske Frederika Mondolonija, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i evropskim integracijama.

Predsednik Vučić istakao je da je za budućnost Srbije veoma značajno to što politički i ekonomski odnosi sa Francuskom beleže konstantan napredak. On je rekao da će se taj napredak odraziti i kroz posetu predsednika Makrona, prvu posetu jednog francuskog predsednika posle bezmalo dve decenije, a koja se očekuje u narednim mesecima.

Dvojica sagovornika su ocenila da će to biti prilika za podsećanje na snažno srpsko-francusko savezništvo i prijateljstvo, izgrađeno u vreme Prvog svetskog rata, ali, pre svega, za razgovor o saradnji i konkretnim projektima u budućnosti.

Ambasador Mondoloni je za sledeću sedmicu najavio dolazak šefa francuske diplomatije Žan-Iva le Drijena, ističući da je to njegova prva poseta regionu i da je to prilika da spozna da je Srbija, zahvaljujući snažnom liderstvu predsednika Vučića, odlučna da sprovodi ekonomske reforme, da napreduje na evropskom putu i bude značajan faktor regionalne stabilnosti.

Predsednik Vučić je rekao da je upravo zbog regionalne stabilnosti reakcija Srbije na nedavne događaje u severnom delu Kosovske Mitrovice, kada je napadnut direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, bila umerena i da će nastavka razgovora sa Prištinom biti, ali da još ne zna kada i u kojoj formi.

On je istakao da je Srbija ispunila sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Priština nije ništa preduzela da ispuni jedinu obavezu – formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Vučić i ambasador Mondoloni su izrazili zadovoljstvo što Francuska postaje ekonomski vidljivija u Srbiji, istakavši značaj ugovora sa kompanijom Vansi o upravljanju aerodromom “Nikola Tesla”. Oni su izrazili i očekivanje da će u budućnosti biti još mnogo zajedničkih projekata.

Izvor: predsednik.rs

Komentari: