Vučić u zvaničnoj poseti Republici Hrvatskoj

       
Foto: pbs.twimg.com

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u zvaničnu posetu Hrvatskoj na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović, gde će boraviti naredna dva dana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Zagrebu Vučić je rekao da će i Srbija i Hrvatska ubuduće morati da razgovaraju i imaju bolje odnose, bez obzira koliko to ne žele svi u političkim sistemima i jedne i druge zemlje.

Predsednici Hrvatske posebno je zahvalio na hrabrosti da ga pozove u posetu u trenutku kad odnosi dve zemlje nisu baš u uzlaznoj liniji, uz opasku da je teško naći pitanje oko kojeg ćemo se jednostavno dogovoriti, ali bez toga, istakao je predsednik Vučić neće biti napretka.

Predsednik Vučić je istakao da su razgovarali o pripadnicima manjina kao i šta Srbija može da uradi za hrvatsku manjinu u Srbiju, a Hrvatska za srpsku zajednicu u Hrvatskoj.
To je, podvukao je Vučić, za srpsku stranu od ključnog značaja u odnosima.

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas da se sa srpskim predsednikom dogovorila da preporuče vladama dve zemlje da nastave pregovore o granici u naredne dve godine. “Ukoliko ne bude rešenja, dogovorićemo se da idemo na međunarodnu arbitražu”, rekla je hrvatska predsednica.

Ona je zahvalila Vučiću na konkretnim potezima, kako njegovim, tako i Vlade Srbije, za finansijsku pomoć hrvatskoj zajednici u Srbiji.

Zastave, policija i napetost

U Zagrebu su danas, uoči dolaska predsednika Vučića, duž trase kojom će se kretati i ispred institucija koje će posetiti, postavljene srpske zastave.

Poseta srpskog predsednika događa se, kako ocenjuju hrvatski mediji, u nikad lošijoj atmosferi kad je reč o posetama stranih šefova država ili vlada.

Osim značajnih razlika po svim pitanjima iz bilateralnih odnosa, negativnom okviru doprinose i protesti zbog Vučićevog boravka u Zagrebu.

Protest udruženja branitelja i udovica branitelja na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića je završen, a stotinak demonstranata krenulo je Radićevom ulicom ka Kamenitim vratima i  Markovom trgu, gde im policija brani pristup. Zagrebački mediji javljaju da se na protestu na Trgu bana Jelačića okupilo više od hiljadu demonstranata.

Foto Ranko Šuvar / HANZA MEDIA

Neki učesnici nose crne jakne, na kojima, “na leđima” piše ”HOS Za dom spremni”, a pevaju “Hrvatska mati, nemoj tugovati…”, te parafraziraju “Vučiću, je l’ ti žao, četri rata si izgubio..”.

Ima transparenata, poput “Vukovar – Srebrenica”, i “Vučiću, Glina je u Hravstkoj i ostaće”.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se u centru Zagreba, ispred sedišta Srpskog narodnog veća, u Gajevoj ulici.

Zagrebačka policija potvrdila je da je tokom protesta uhapšena jedna osoba zbog neprimerenog transparenta.

izvor: Tanjug

Komentari: