Apatin: Zašto kasne invalidnine za ratne vojne invalide?

Slobodan Krivošija iz  Prigrevice  je posle ratnih sukoba tokom devedesetih godina ostao invalid, desete grupe, kako je to kategorisala lekarska komisija. Od tada je na birou rada i čeka zaposlenje. U međuvremenu, supruga se razbolela od karcinoma, a deca upisala studije. Invalidnina je jedino primanje koje ima, a ona kasni već više od dve nedelje.

Dok resorno ministarstvo i opštinske uprave prebacuju krivicu sa jednih na druge, u pojedinim opštinama još nisu isplaćena boračko-invalidska primanja za invalide od V do X kategorije, apeluju predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova.

Za to vreme, nagomilavaju se neplaćeni računi i kirije, a kako nam se Slobodan Krivošija požalio pre nekoliko dana, novca nedostaje i za lekove i osnovne potrebe.

’’Ta invalidnina, odnosno deo koji primam iz opštine, to je nešto od čega moja porodica živi celog meseca. Od 25. februara ja čekam novac, januarsko primanje, a dugovi se gomilaju’’, kaže Slobodan u razgovoru za NS Uživo.

Krivca nema, a nema ni invalidnina

U odgovorima za portal NS Uživo, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja negira da je došlo do kašnjenja uplata. Prema njihovim rečima, svim opštinama koje su dostavile potrebnu dokumentaciju na osnovu koje se vrši prenos sredstava, uplaćeni su trebovani iznosi.

‘’U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja vrši se kontrola dokumentacije koju opštine dostave odmah po pristizanju i svim opštinama se vrši uplata u najkraćem roku. Opštini Apatin su uplaćena sredstva’’, stoji u odgovoru ministarstva.

Iz opštinske uprave u Apatinu su nam u telefonskom razgovoru objasnili kako su oni sve potrebne podatke o korisnicima invalidsko-boračkih primanja dostaviili na vreme, ali da je u ministarstvu došlo do proceduralne greške. Najavljuju da će novac korsinicima biti uplaćen danas ili sutra, ali izražavaju bojazan da bi ovo moglo da se desi i sledećeg meseca.

Visina invalidsko-boračkih primanja obračunava se svakog meseca na osnovu prosečne mesečne zarade u Srbiji za prethodni mesec. Ranije je te obračune radila Poštanska štedionica, da bi od ove godine taj posao na sebe preuzelo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

I pored prednosti koje je novi sistem obračuna trebalo da donese, trenutno se, prema rečima predstavnika Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova  Željka Vasiljevića, nije pokazao kao funkcionalan.

‘’Mislim da ima greške i na jednoj i na drugoj strani. Nisu ni opštine dostavile ažurne i tačne podatke, ali se ni ministarstvo nije snašlo  Opština Apatin nije jedina u kojoj kasne primanja za ratne vojne invalide od V do X kategorije. Prema podacima kojima mi raspolažemo, do kašnjenja je došlo gotovo u svakoj opštini u Srbiji’’, kaže Vasiljević.

Vasiljević kaže da je veliki problem i to što se ne zna osnovica za obračunavanje invalidnina za ratne vojne invalide i civilne invalide rata za naredni mesec.

’’Ne znamo šta će se dešavati narednih meseci. Iako je to do sada bio slučaj, do 25. februara nije izašao podatak koliki je bio prosečni lični dohodak na nivou cele Srbije u januaru. To je podatak koji je neophodan da bi se izračunala naša februarska primanja. Ja sam zvao i ministarstvo i Republički zavod za statistiku, ali niko ne zna”, kaže Vasiljević.

Upravo iz tog razloga, Udruženje sumnja da će kasniti i isplata februarskih primanja. Kažu i da je donošenje novog zakona neophodno, jer se trenutno isplata invalidnina obračunava po Uredbi koja je na snazi od 1992. godine, a poslednji put je izmenjena 2006/2007.  godine.

Neophodno donošenje novog Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica

Poslednji nacrt Zakona bio je na javnoj raspravi krajem 2015. godine, nakon čega su usledile brojne primedbe i sugestije na taj tekst. U ministarstvu kažu da intezivno rade na pripremi nove verzije radnog teksta Nacrta zakona, uz vođenje računa da ne dođe do smanjenja sadašnjeg obima zaštitite. Radna verzija je, kažu, već pripremljena, a očekuje se da se zakonom obuhvate i borci oružanih akcija 90-tih i rata 1999. godine koji nemaju telesno oštećenje, kao i članovi njihovih porodica.

‘’U pripremu novog Zakona biće uključeni svi, biće sprovedena  javna rasprava u vezi sa novim tekstom Nacrta zakona, a zatim ulazimo u procedure dobijanja pozitivnih stavova svih subjekata. Nakon toga, konačni tekst Nacrta zakona će biti upućen Vladi Republike Srbije u cilju utvrđivanja Predloga zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica i njegovog upućivanja u Narodnu skupštinu radi donošenja’’, navodi se u odgovoru ministarstva.

Kada nacrt zakona bude dostupan javnosti, iz Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova napominju da će dati svoj sud, i učestvovati u javnim raspravama.

‘’Nećemo dozvoliti da novim zakonom prava ratnih vojnih invalida budu umanjena. To je bio pokušaj sa prethodnim nacrtom, pa ćemo na ovaj sačekati koliko god to bude potrebno. Bolje je i da čekamo, nego da naša prava budu neuređena, a mnogo je segmenata koje treba popraviti’’, ističe Vasiljević.

Udruženje ratnih vojnih invalida Srbije svih ratova  podseća na neslavnu statistiku –  stopa smrtnosti ove populacije između 10 i 12 odsto godišnje.

Autor: nsuzivo.rs

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

7
Komentari:

4 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
najnoviji najstariji najviše glasova
Danilo

Takodje opstinske invalidnine kasne i u opstini Becej, prebacuju krivicu jedni sa drugih a narod nema bukvalno za lekove. Sramota za ovu drzavu, kada je trebalo da se ratuje onda su im valjali.

Dusan

Kasne i u Uzicu

Mirjana

ŠID je takođe uključen u spisak opština koje kasne sa isplatom bor.invalidnina.

Milos

Invalidnine za “grad” Valjevo kasne preko deset dana već, drugi mesec za redom.

joakim

11/April a invalidnina nema i dalje.. niko se nejavlja na telefone,opstinski pacovi lazu i mazu.. mozda je vreme da se svi invalidi upute pravac Beograd.. bolje mrtav od metka nego mrtav bez lekova.. VREME JE!

M,,

U februaru invalidnine nije bilo, rekli su da će biti sledećeg meseca obe jer su navodno ubacili neku aplikaciju preko koje nešto kao rade pa dok se sistem uskladi i sl. Zadužim se ne bi li preživeo mesec bez dinara a onda sledećeg meseca bude uobičajena uplata a da prethodna nije izmirena a dugovi mora da se vrate. Šta ću, uđem u dozvoljen minus gde su kamate ogromne. Iz boračkog u opštini su zvali da pitaju šta se dešava, dobili su informaciju da će ta što kasni biti uplaćena u aprilu. Danas je uplata legla na račun, samo jedna, druge… Učitaj još »

Milos

13.06.2018 Opstinske invalidnine opet kasne, pa sta se to ljudi desava??? Zvao sam danas opstinu kazu nije do njih kao beograd koci a ne znaju zasto, kao bice. Pa ovo nije normalno, treba da se ustanemo svi i za beograd pa da najurimo tu bandu lopovsku politicarsku. Ja sam mislio da od onih proslih ne moze niko da bude gori ali ovi su najveca banda sto sam ja do sada u svome zivotu video.