NOVA ANGIO SALA U SUBOTICI: uspešno lečeno preko 80 pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima

Od puštanja u probni rad angio-sale u subotičkoj bolnici u septembru do danas, uspešno je izvedeno preko 70 dijagnostičkih kateterizacija, ugrađeno deset stentova i izlečeno više pacijenata sa akutnim infarktom.

Nova angio-sala zajednička je investicija lokalne samouprave i Pokrajinske vlade vredna preko 65 miliona dinara.

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Subotici Slobodana Puškara izgradnja angio-sale, koju je do pre nekoliko meseci u Vojvodini imao samo Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici, predstavlja značajno ulaganje jer je lečenje infarkta najuspešnije kada pacijenti stignu do angio-sale u prvih sat ili dva od nastanka bolova zbog očuvanja srčanog mišića.

,,Kardiovaskularne bolesti i akutni infarkt miokarda predstavljaju vodeći uzrok smrtnosti u razvijenom svetu i u Srbiji. Nažalost, pacijenti sa akutnim infarktom miokarda u Subotici i Severnobačkom okrugu često nisu mogli tokom prva dva sata od nastanka bolova da stignu do angio-sale, nego su u velikom broju slučajeva lečeni na stari način, konzervativnom terapijom razbijanja tromba. Zahvaljujući naporima Pokrajinske vlade i lokalne samouprave, pacijenti sa kardiovaskularnim bolestima u Severnobačkom okrugu biće lečeni po najvišim svetskim standardima u angio-sali poslednje generacije.’’

Slobodan Puškar je naglasio i da se pacijentima ugrađuju najsavremeniji stentovi i koriste metode koje smanjuju procenat smrtnosti, omogućuju brži oporavak, kraću hospitalizaciju i očuvanje radne sposobnosti pacijenta, kao i da je sada moguć veći broj dijagnostičkih intevencija kako bi se srčana oboljenja predupredila.

Takođe, u dogovoru sa Pokrajnskim sekretarijatom za zdravstvo i Ministarstvom zdravlja planirano je i zapošljavanje novih lekara i medicinskog osoblja, jer u ovom momentu subotičkoj bolnici nedostaju najmanje četiri interventna kardiologa kako bi angio-sala bila operativna 24 časa dnevno.
Prilikom obilaska nove angio-sale u Subotici, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da su takvu salu dobile i regionalne bolnice u Somboru i Zrenjaninu, za čiju je izgradnju i obuku lekara i medicinskog osoblja Pokrajinska vlada izdvojila preko 190 miliona dinara.

,,Zaista je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da uradimo ono što decenijama pre nas niko nije uradio, da obezbedimo standard u oblasti koja podrazumeva da na 300 hiljada stanovnika imamo jednu angio-salu. I ne samo to, ovo je slika jednog ogromnog ulaganja u zdravstveni sistem Vojvodine. U proteklih godinu i po dana, za vreme mandata ove Pokrajinske vlade u zdravstvo smo uložili smo više od milijardu i osamsto miliona dinara. ’’

Mirović je iskoristio priliku i da se zahvali osoblju Instituta za kardiovaskularne bolesti koje je vršilo obuku timova za rad u angio-salama u tri regionalne bolnice, gde je do sada ukupno obavljeno preko 160 kateterizacija i drugih intervencija koje su spasile živote građanima tri vojvođanska okruga, i najavio nova ulaganja u subotičku bolnicu.

,,Radimo na tome da odeljenje za plućne bolesti, koje je zatvoreno od 2011.godine, pustimo u funkciju tokom ove godine zajedničkim snagama lokalne samouprave, Pokrajinske vlade i Kancelarije za javna ulaganja. Napravili smo dogovor za pripremanje projektne dokumentacije i za druga odeljenja subotičke bolnice da bi je doveli u stanje koje je primereno za 2018. godinu, jer kada šetate krugom bolnice i golim okom možete videti da se nije mnogo ulagalo u održavanje ovih objekata od kraja šezdesetih godina.’’

Predsednik Pokrajinske vlade naglasio je da će početkom marta biti završena zgrada hitne pomoći u Novom Sadu, podsetio da su u toku radovi na rekonstrukciji pančevačke bolnice i psihijatrijske bolnice u Kovinu, a najavljena je i nabavka preko 20 vozila hitne pomoći, namenjenih prvenstveno manje razvijenim vojvođanskim opštinama.

Autor: nsuzivo.rs   Foto: Vlada APV

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!