Sremsku Mitrovicu posetilo 250 arheologa

       
vojvodina.gov.rs

Oko 250 arheologa posetilo je Sremsku Mitrovicu. Arheolozi su učesnici 24. Svetskog Limes kongresa, takozvane arheološke olimpijade.

To je skup istaknutih stručnjaka iz čitavog sveta, a svake treće godine, bavi se temama rimske vojske i rimskim granicama. U okviru putovanja kroz značajne lokalitete u Srbiji, nezaobilazan je bio i nekadašnji Sirmium.

Arheolozi nakon obilaska najznačajnijih lokaliteta u Mitrovici prisustvovali su svečanom prijemu u Gradskoj kući gde im se obratila zamenica gradonačelnika, ističući jedan broj znamenitosti grada.

Svetski arheolozi znaju o kakvom istorijskom bogatstvu se radi na teritoriji Mitrovice, neki su već dolazili ranije, a neki su prvi put iako su proučavali pređašnje događaje i narode koji su bivali na ovom prostoru.

Arheolozima je predstavljena priča o Carskoj palati, Žitnom trgu i istraživanjima koja se decenijama vrše i tek će u narednom periodu.

Za Sremsku Mitrovicu je izuzetno značajno da se upiše na listu nezaobilaznih mesta na arheološkim rutama s obzirom na njen potencijal.

Osim grada na Savi, posetiće i Đerdapski prostor, Niš, Caričin grad, u okviru boravka na 24. kongresu Limes.

Izvor: RTV

Komentari: