Aminokiseline utiču na širenje kancera?

Naučnici sa Univerziteta Kemdbridž otkrili su da pojedine namirnice mogu da utiču na rast i širenje raka.

Nakon eksperimenata na životinjama, naučnici sa Univerziteta Kemdbridž objavili su studiju u kojoj su pokazali da ishrana bogata asparaginom (aminokiselina) sprečava širenje raka dojke.

Aparagin i tumor

Naime, miševi koji su dobijali manje doze ove aminokiseline ili su dobijali lekove koji su blokirali asparagin, nisu umirali usled agresivnog raka dojke, koji je tom prilikom bio i stopiran.

Ovo, prema naučnicima, pokazuje da su tumoru zavisni od namirnica koje unosimo i da neke sprečavaju njihovo širenje, dok druge utiču na njihov rast. Dalja istraživanja su u toku, ali naučnici već sada pretpostavljaju da neke aminokiseline utiču na rast raka u organizmu.

Asparagin se nalazi u šparglama, morskim plodovima i mesu živine.

 

 

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!