Mala količina alkohola utiče na bolju funkciju mozga?

Nova studija sugeriše da male količine alkohola utiču na smanjenje upala u mozgu i pomažu da se mpzak očisti toksina, uključujući i one koji su povezani sa Alchajmerom.

Dugoročno konzumiranje alkohola pokazalo je negativne posledice na centralni nervni sistem, ali sada, istraživanja sugerišu da male doze alkohola potencijalno poboljšavaju funkciju mozga.

Istraživanje je bilo fokusirano na jedinstveni proces čišenja mozga, koji je opisan još 2012. godine. Pokazano je da tečnost kičmene moždine, dolazi do tkiva mozga i “ispira” ga, odnoseći toksine, uključujući i proteine koji su povezani sa Alchajmerovom bolešću. Ovaj sistem najaktivniji je dok spavamo i dok vežbamo.

Alkohol i demencija

Nova studija na miševima, posmatrala je utica akutnog i hroničnog konzumiranja alkohola. Pokazano je da su one životinje koje su bile izložene većem nivou alkohola dug vremenski period imale poteškoće u motornim i kognitivnim veštinama, a u isto vreme, primećen je veći nivo molekularnih markera upala.

S druge strane, oni miševi koji su izlagani maloj količini alkohola, u proseku 2 i po pića kada su ljudi u pitanju dnevno, pokazali su manju količinu upale u mozgu. U isto vreme, njihov sistem čišćenja je bio efikasniji, a motorne i kognitivne sposobnosti su bile uvek iste- zadovoljavajuće.

Dalja istraživanja su ipak potrebna, a studija, zasad, sugeriše da mala količina alkohola može da utiče na smanjenje demencije.

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari:

Budite prvi koji će komentarisati vest!