Na svetskom nivou se ne proizvede dovoljno povrća i voća da bismo se svi zdravo hranili

       
Foto: Harvest2U

Studija je objavljena u časopisu PLOS One, a uradio je Univerzitet u Gvelfu (Kanada) posmatrajući globalnu poljoprivrednu proizvodnju.

Tim je radio s pretpostavkom da polovina naše ishrane mora da sadrži voće i povrće, četvrtina cele žitarice, a druga četvrtina treba da sadrži proteine, masti i mlečne proizvode. To su preporuke harvardskog vodiča “Zdrave ishrane”.

Upoređeno je i koliko se zemljišta koristi za poljoprivredu i koliko je potrebno za ove smernice. Pretpostavke su išle do 2050. godine, kada bi globalno stanovništvo moglo da dosegne 9,8 milijardi, prema UN-u.

Ima dovoljno žitarica, šećera i masnoća za sve. Voća, povrća, proteina i belančevina nema dovoljno za svačije potrebe.

“Jednostavno se ne možemo svi zdravo hraniti u trenutnom globalnom sistem poljoprivrede”, izjavio je koautor studije Evan Frejzer.

Jedan od razloga je da zemlje u razvoju imaju tendenciju da se fokusiraju na ugljene hidrate, koje je lako proizvesti.

Autor: nsuzivo.rs

Komentari: