Namirnice koje se ne drže u frižideru

       
Foto: DU Beat

Paradajz se čuva u frižideru samo nakon što sazri kako bi što duže bio svež.

Držanje hleba može da se čini kao dobar način da se održi svežina, ali to je greška.

Ako želite da krompir što duže zadrži ukus, nemojte ga držati u frižideru. Iako hladnoća pomaže da se održi svežim, ona će uicati i na njegov ukus, koji će biti slabiji.

Kada je reč o držanju raznih namaza u frižideru, nutricionistkinja Alojza Hurigan kaže da je pametno proveriti uputstva. Namazi koji sadrže puno soli, poput butera od kikirikija, ne treba držati u jer dobro podnose sobnu temperaturu.

Kada je reč o držanju voća; banane, jabuke, narandže i slično voće je bolje držati u ostavi ili na sobnoj temperaturi. Meko voće poput smokvi, grožđa i bobičastog voća je bolje držati u frižideru, ali bitno je staviti ih tamo zrele.

Novozelandski stručnjak za čokoladu Luk Oven Smit smatra da nema nikakvog razloga da se čokolada drži u frižideru. Prema Ovenu, čokolada tada ima slabiji ukus.

Maslac je takođe bolje držati u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi, nego u frižideru. 80 posto maslaca je masnoća u kombinaciji s malo vode, što nije povoljno mesto za rast bakterija.

Autor: nsuzivo.rs

 

Komentari: