Претрага
Претрага
Close this search box.

Ovo leto unosite što više kajsija

Foto: Profimedia, AFP

Osim beta-karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.

One su bogat izvor vlakana i pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šaka sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi, kao i zdravog nivoa holesterola.

Bogate su kalijumom, mineralom koji je odgovoran za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spečiti neprijatan osećaj nadutosti.

Kajsije obiluju vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca. Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode.

Vitamini A i E važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti