Osim beta-karotena, odličan su izvor vitamina A, C i E. Sadrže flavonoide, koji štite od bolesti poput dijabetesa i srčanih oboljenja.
One su bogat izvor vlakana i pomažu u očuvanju uravnotežene probave. Jedna šaka sadrži 3,3 grama vlakana, a bogate su i topivim vlaknima koja su važna za očuvanje nivoa šećera u krvi, kao i zdravog nivoa holesterola.
Bogate su kalijumom, mineralom koji je odgovoran za regulisanje mišićnih kontrakcija i tečnosti u telu, a njegovim adekvatnim unosom možemo spečiti neprijatan osećaj nadutosti.
Kajsije obiluju vodom pa zbog toga pomažu u održavanju zdravog krvnog pritiska, telesne temperature, zdravlja zglobova i pravilnog rada srca. Kako većina ljudi u svoj organizam ne unosi dovoljno vode, konzumacija ovog voća pomaže u ostvarivanju preporučenog dnevnog unosa vode.
Vitamini A i E važni su za očuvanje zdravlja očiju, a sastojci poput beta-karotena, zeaksantina i vitamina C štite oči od oštećenja.
Autor: nsuzivo.rs