Samoljublje štiti perfekcioniste od depresije

Nova istraživanja su pokazala da ugađanje sebi i samoljublje štite od štetnih posledica perfekcionizma.

Ne samo što je pokazano da perfekcionizam može da dovede do prokrastinacije, propuštanja rokova i manje produktivnosti, nego su istraživači dokazali da previše samokritike čini ljude sklonijim depresiji, što zapravo i ne čudi.

Ugađanje samom sebi

Istraživači sa jednog univerziteta u Australiji ispitivali su vezu između perfekcionizma, depresije i samoljublja u dvema grupama: odrasli i adolescenti. Naučnici su pokušali da vide da li ljubav prema sebi slabi usled veze depresije i perfekcionizma.

Nakon istraživanja, rezultati su pokazali da praktikovanje ugađanja sebi uklanja jačinu veze između perfekcionizma i rizika od depresije, kako kod odraslih osoba, tako i kod adolescenata.

“Ovakav način ophođenja prema sebi koristan je mehanizam za uklanjanje maladaptivnog perfekcionizma. Isto tako, pokazano je da samoljublje čini da se ljudi lakše oporave od neke traume”, zaključeno je u studiji.

izvor: nsuzivo.rs

 

PODELI
Pravila komentarisanja:

Portal nsuzivo.rs zadržava pravo izbora, brisanja ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Komentari koji sadrže uvrede, pretnje drugim licima, vulgarno izražavanje, nepristojan govor, rasnu i nacionalnu mržnju neće biti objavljeni.

Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove portala nsuzivo.rs, već isključivo stavove samih autora.

Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Komentari: