Često, kefir i jogurt su smatrani istim namirnicama, ali to je daleko od istine.
Zdravstveni benefiti jogurta opšte su poznati, a pored toga što je jogurt prirodni probiotik, on je prepun proteina, štiti i beli zube, jača imuni sistem i prepun je minerala i vitamina. Ipak, dali jogurt ima konkurenta?
Šta je kefir?
Kefir je fermentisano piće koje se pravi od tzv. kefir zrna- grupa mekihparčića biomase od mešavine belančevina, aminokiselina, lipida i topljivih polisaharida. Kefir vodi poreklo sa Kavkaza, a na turskog znači “dobar osećaj”.
Može da se pravi od kokosovog, kozjeg, pirinčanog ili pak kravljeg mleka.
Po čemu se razlikuju kefir i jogurt?
I kefir i jogurt bogati su proteinima, kalcijumom, B vitaminima, probioticima i kalijumom. Ipak, postoje i razlike
Kefir je obično masniji od jogurta, ima oporiji miris i jači ukus. Isto tako, bogatiji je proteinima i probioticima i ima više nutricionističkih benefita po zdravlje. Zato se kefir i naziva “eliksirom mladosti”.