Stručnjaci tvrde: Sojino mleko je najbolji biljni mlečni proizvod

       

Danas, imamo mnogo vrsta mlečnij proizvoda, napravljenih od biljaka i biljnih plodova, a među njima, sojino je najbolje, kažu naučnici.

U istraživanju, upoređivane su najpopularnije vrste mleka: sojino, bademovo, pirinčano i kokosovo i njihove razlike u odnosu na kravlje mleko.

Sojino mleko ima najbolji balans zdravih sastojaka, proteina, antikancerogenih sastojaka i fitonutrijenata, dok se pirinčano, bigato ugljenim hidratima, ali malim procentom nutrijenata, razume se, pokazalo pogodno za ljude koji su alergični na soju i bademe.

S druge strane, kokosovo mleko, koje sadrži malo kalorija ali nimalo proteina, uklanja nivo lošeg holesterola i utiče povoljno na kardiovaskularni sistem.

Bademovo mleko, je bogato monozasićenim mastima, te se preporučuje osobama koje žele da izgube višak kilograma.

Sojino mleko se pokazalo kao najbogatije nutrijentima, što najviše pogoduje osobama koje pate od netolerancije na glukozu.

Najpopularnije vrste mleka i nutritivne vrednosti

Najkaloričnije je kravlje, a najmanje kalorično je bademovo mleko.

Kravlje i sojino mleko imaju najviše proteina, a najmanje ima kokosovo.

Najviše šećera ima pirinčano, a najmanje kokosovo i bademovo mleko.

Najviše kalcijuma ima sojino i bademovo, a najmanje kokosovo mleko.

Komentari: