Претрага
Претрага
Close this search box.

Hrana bogata vlaknima nas štiti od tumora

Telesna težina kod ljudi koji unose više vlaknaste hrane manja je nego kod ostalih, oni imaju niži pritisak, šećer i vrednosti holesterola, kao i manji rizik od moždanog udara.

Svrha ankete Svetske zdravstvene organizacije bila je da razvije nove smernice u konzumaciji vlaknaste hrane i ustanovi koji ugljeni hidrati najviše štite od nezaraznih bolesti i sprečavaju povećanje telesne težine.

“Korist od unosa u organizam vlaknastih namirnica veća je nego što smo ranije mislili”, rekao je Džim Man, jedan od autora istraživanja i profesor nutricionizma na Medicinskom fakultetu Otago.

Vođa studije, profesor Endru Rejnolds s istog fakulteta, rekao je da su on i kolege proučili 185 opservacijskih i 58 kliničkih studija sprovedenih u poslednjih 40 godina na ukupno 4600 ljudi. Proučavali su incidenciju nekih hroničnih bolesti i stopu preuranjenih smrtnih slučajeva kao njihovu posledicu.

Radilo se o hroničnim bolestima srca, kardiovaskularnim bolestima, moždanom udaru, dijabetesu tipa 2, raku debelog creva i čitavom nizu karcinoma povezanih s gojaznošću, poput raka dojke, raka jednjaka i raka prostate.

Oni su ustanovili da je opasnost od preuranjene smrti usled bilo kojeg navedenog uzroka bila za 15 do 30 posto manja kod osoba u čija je ishrana bogata vlaknima, u odnosu na osobe koje su konzumirale namirnice s manje vlakana.

Zaključili su da konzumacija već 25 do 30 grama vlakana dnevno ima zaštitni učinak na organizam, a svakih osam grama dnevno više smanjuje ukupnu smrtnost, kao i srčane bolesti, dijabetes tipa 2 i raka debelog creva za pet do 27 posto.

Naučnici podsećaju da vlakna čiste debelo crevo delujući poput četkanja. Takav učinak pridonosi čišćenju bakterija u crevima što smanjuje rizik od raka debelog creva.

Autor: nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti