Kada govorimo o koštici zapravo mislimo na semenku ploda kajsije.
Koristi se u kulinarstvu kao pojačivač ukusa, od nje se pravi liker, a ulje se koristi u kozmetici i medicini zbog jakih lekovitih svojstava.
Košticama kajsije sadrže glikozid. S jedne strane postoje tvrdnje da je on najefikasnija prevencija protiv raka, i da čak ubija ćelije raka. Tim tvrdnjama u prilog ide činjenica da pleme Hunza, koje živi u mediteranskom podneblju, konzumira semenke kajsije u velikoj količini. Oni ih suše i žvaću. Navodno, među njima nikad nije zabeležen slučaj raka!
Međutim, u koštici nalazi se i cijanid, toksin koji može ubiti čoveka ako je u dovoljno velikoj količini. Ipak, cijanid u koštici se ne smatra opasnim po život jer se veže za druge materije, ali se svakako preporučuje prvo savetovanje lekara za ubacivanje semenke u ishranu. Iskustva osoba koje su konzumirale veću količinu koštica nisu ukazale na bilo kakvo trovanje.
Ostala lekovita svojstva
- bogata je vitaminima A i E,
- blagotvorno deluje na kožu,
- sprečava opadanje kose.
Autor: nsuzivo.rs