Претрага
Претрага
Close this search box.

Srđan Graovac: Ukrajinska ofanziva na Rusiju

Foto: Gradske info

Prenošenje direktnih ratnih dejstava sa teritorije Ukrajine na Rusiju, napadom ukrajinskih trupa na Belgorodsku oblast, uzbunilo je svetsku javnost.

Naime, dešavali su se i ranije upadi manjih diverzantskih grupa iz Ukrajine u Rusiju, izvođeni su i napadi dronovima na određene ciljeve, a poseban odjek imali su atentati na ugledne Ruse koji podržavaju specijalnu vojnu operaciju. Međutim, uzmemo li u obzir opsežnost akcije, brojnost ukrajinskih snaga i njihove borbene kapacitete, ništa od toga navedenog nije imalo značaj kao ova poslednja ukrajinska akcija na ruskoj teritoriji.

Iako su odgovornost za ovaj napad preuzele antiputinovske ruske oružane formacije koje se bore na strani Kijeva, iako je vlast u Ukrajini negirala svoju umešanost u ovu akciju, nema nikakve sumnje da iza nje stoji ukrajinska vojska i njene bezbednosno-obaveštajne službe. Svakako da slabašne prozapadne dobrovoljačke ruske jedinice nemaju ni logističku ni operativnu moć za izvođenje jedne takve ofanzivne operacije u kojoj su korišćena oklopna vozila, artiljerija i bespilotne letelice.

Upravo zato ne treba sumnjati u to da je ova operacija ukrajinske vojske, pažljivo osmišljena, planirana i proračunata i da prenošenje ratnih dejstava na teritoriju Rusije na prvom mestu ima psihološko-propagandni, a tek onda vojno-strateški karakter.

Ukrajinci su ovom ofanzivom prevashodno želeli da zadaju snažan udarac Kremlju u psihološko-propagandnom ratu koji predstavlja važnu komponentu rusko-ukrajinskog sukobu. Kao što su ubistva Darije Dugin i poznatog ruskog blogera Vladlena Tatarskog imala za cilj stvaranje osećaja opšte nesigurnosti u ruskom društvu, tako je i ova akcija u Belgorodskoj oblasti trebala da pokaže Rusima da nisu bezbedni. Odnosno, da se vihor rata može proširiti i na njihove domove. Time se pokušava ostvariti efekat zastrašivanja i podstaći negativno raspoloženje u ruskoj javnosti prema vlastodršcima u Kremlju, ali i daljem vojnom angažmanu u Ukrajini

Takođe, izvođenje ove operacije u Belgorodskoj oblasti služi zvaničnom Kijevu i njegovim zapadnim saveznicima kako bi se pojačala i „hranila“ retorika po kojoj je ruska vojska nesposobna, jer ne samo da ne može pobediti ukrajinsku armiju, nego ne može odbraniti ni svoju teritoriju. Ukrajinska i zapadna medijska mašinerija na ovaj način dobijaju municiju za dalje propagandno delovanje u pravcu mobilizacije sopstvene javnosti za podršku ratu, što je u ovom trenutku posebno važno, jer treba „pokriti“ bolnu činjenicu da je nakon višemesečnih borbi i ogromnih ljudskih i materijalnih žrtava Bahmut pao.
Na sve to nadovezuju se i mišljenje pojedinih vojnih stručnjaka da je ova operacija deo strateških planova ukrajinske komande da razvuče ruske trupe na što širem prostoru.

Odnosno, da razbije koncentraciju ruske vojske na zaporoškom i donjeckom pravcu, kako bi se stvorili preduslovi za otpočinjanje dugo najavljivane velike ofanzive ukrajinske vojske. Ukoliko je to tačno, možemo zaključiti da se momenat nove eskalacije rata u Ukrajini bliži, a da je akcija u Belgorodskoj oblasti samo najava takvog scenarija.

Autor: Srđan Graovac

Tagovi:

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare
Gost
Milan NS
25.05.2023 21:56

Bahaha! “Specijalna operacija”?!
Znači: antiputinovski raspoloženi Rusi preuzeli odgovornost, Kijev rekao da nije on, ali NJET! Vi znate ko je i o čemu se radi

Povezane vesti