Foto: Burrow & Associates

Kompanija „Salcburg čokolade” iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava došlo je do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli, prenosi Tanjug.

Pad obrta iz prošle godine mogao je samo delimično da bude kompenzovan u novoj poslovnoj godini, međutim, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle, beležiće se ogroman gubitak.

„Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi”, dodao je Šigerl i rekao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače, ovo preduzeće proizvodi „Bobi čokolade”, „Maria Terezija taler” i „Salcburg konfiseri”.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom „Rajsigl fabrika slatkiša” u gradu Salcburgu, a preseljena je 1956. u Gredig.

nsuzivo.rs, politika.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
cevara
30/11/2021 15:06

svi smo mislili na mocart kladionice i usli na vest priznajte