Претрага
Претрага
Close this search box.

Plate i do 8.500 evra: Ovih pet pozicija su najplaćenije u našoj državi

Foto: lifeofpix.com

Kandidati u IT industriji sve su aktivniji na tržištu rada. Rastu i izvoz i zarade, a najveća je dostigla 8.500 evra.

“Povećan je broj konkurisanja na oglase u novembru za 26 odsto u odnosu na isti mesec prethodne godine. Kako ova industrija konstantno raste, tako i 2022. Srbija beleži rast izvoza IKT usluga, koji iznosi 2,5 milijarde evra”, pokazuju podaci Heloworld-a.

“Plate u IT sektoru se povećavaju, te je u avgustu iznosila u proseku 1.600 evra, ali prema očekivanjima i rečima poslodavaca do kraja godine taj iznos će biti znatno viši”, pokazuju podaci Heloworld-a.

U poslednjih nekoliko godina promenila se lista najtraženijih zanimanja, te se beleži porast interesovanja za pozicije project i product menadžera, delivery menadžera i biznis developera.

Prema istraživanju Puls srpske iz zajednice koje je sproveo sajt HelloWorld.rs sa međunarodnom istraživačkom agencijom Masmi, top 5 najtraženijih pozicija i njihove prosečne plate su: Team lead – prosek 2.600 evra, Backend Developer – prosek 2.200 evra, Product/project Manager – prosek 2.100 evra, Full–Stack Developer – prosek 1.600 evra i Frontend Developer – prosek 1.400 evra.

Naši IT stručnjaci imaju visoka primanja, a u prilog tome govori podatak da je u sekciji plate u okviru sajta HelloWorld.rs, gde IT-jevci unose svoje zarade, najveći iznos upisao Software inženjer iz Beograda – čak 8.500 evra – navode.

Kako se bliži kraj godine, kandidati su sve aktivniji u potrazi za novim zaposlenjem. U prva dva kvartala 2022. broj konkurisanja je bio u padu za 17% u odnosu na prošlu godinu, piše Blic.

Početkom trećeg kvartala, tržište se oporavljalo i broj oglasa na sajtu je bio sve veći, pa je i aktivnost kandidata rasla. Kandidati su bili aktivniji u avgustu mesecu i konkurisali čak 26 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Tako nastavljaju i u finišu ove godine, pa je u novembru 2022. zabeležen rast broja konkurisanja od čak 27 odsto u odnosu na 2021. godinu.

“Takođe, i broj oglasa za zaposlenje u IT industriji je sve veći, što možemo zaključiti kada uporedimo ovu sa prethodnom godinom. Konkretno broj oglasa od januara do novembra skočio je za 2,5 odsto”, navode u Helo world.

Najtraženije tehnologije u ovom periodu bile su: JavaScript, GIT, SQL, Java i Pytho.

nsuživo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti