Претрага
Претрага
Close this search box.

Sve više električnih automobila: struja za njih je besplatna, a uskoro bi mogla biti i putarina

Država planira postavljanje još 10 punjača za e-vozila, pokrenuta je inicijativa za manje putarine, a zahvaljujući podsticajima građani su kupili više od 1.000 vozila, dok je uvezeno i 575 polovnih e-automobila, rečeno je da danas otvorenom E-mobiliti forumu na Mašinskom fakultetu.

Mirjana Ilić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da su Putevi Srbije do sada instalirali osam punjača, od čega tri ultrabrza na strateški ključnim tačkama auto-puteva. Dodala je da se planira još 10 elekropunjača na državnim putevima, te da je punjenje za sada besplatno.

“Putevi Srbije pokrenuli su inicijativu za smanjenje cena putarine za električna i druga čista vozila, koja koriste elektronsku naplatu”, rekla je ona.

Navela je da su preko državnih podsticaja Ministarstva zaštite životne sredine u 2021. i 2022. godini građani nabavili 1.023 vozila, od čega 201 električno dok su ostala hibridna.

Uvezeno i 575 polovnih e-automobila

Dodala je da se preko Ministarstva finansija odobravaju subvencija od 8.000 evra za taksi vozila, na električni, hibridni, pogon na komprimovani gas, i sa evro 6 standardom. Rekla je i da je do sada u Srbiju uvezeno 575 čisto električnih polovnih vozila.

Ilić je ocenila da će započinjanje proizvodnje električnih automobila 2024. godine od Stelantisa u Kragujevcu, doprineti većoj pristupačnosti te vrste vozila u Srbiji.

“Električna vozila su budućnost, i bez većih prepreka će zameniti vozila na fosilno gorivo. Šira upotreba evozila je izazov s obzirom da će buduća globalna potražnja prema projekcijama u 2030. godini biti tri puta veća nego sada”, poručila je ona na otvaranju Emobiliti dvodenvnog foruma.

Pomoćnik ministra nauke i obrazovanja Aleksandar Jović istakao je da značajno razgovarati o izazovima i rešenjima u elektromobilnosti u ambijentu saradnje privrede, obrazovanja, nevladinog sektora i nauke. Ocenio je da se Srbija približava zemljama EU navodeći da je prema izveštaju Evropske komisije o inovacijama rast performansi Srbije 15,6 procenata za period 2015. do 2022., dok je prosečan rast u EU u tom periodu bio 9,9 posto.

“Taj podatak govori o ubrzanom približavanju Srbije evropskim standardima”, rekao je Jović.

Ocenio je da su uspesi rezultat sprovedenih reformi, te ulaganja u naučno istraživačku infrastrutrukturu i delatnost,

“Kroz Fond za nauku i Fond za inovacionu delatnost koji su sa 98 miliona evra finasirali više od 1.720 projekata”, rekao je on.

Jović je istakao značajne korake Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta u reformi studijskih programa zbog četvrte tehnoške revolucije

“Emobilnost je tehnološka revolucija u transportu i energetici, ka zdravijem načinu života. To nas vodi stabilnijem i društveno odgovornijem ponašanju države i privrede”, poručio je on.

Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ocenio je kao značajnu saradnju sa Nacionalnom asocijacijom autonomnih i električnih vozila (NAAEV) kao inicijatorom povezivanja ne samo oko Emobiliti Foruma.

Istakao je da je forum, čiji su organizatori Mašinski, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet, velika prilika za razmenu ideja i povezivanje nauke, obrazovanja, privrede i industrije.

Predsednik NAAEV-a Ivan Vulović naglasio je značaj saradnje koju ta asocijacija razvoja dva tima sa Mašinskog i jednim sa ETF-a koji su nosioci svetskih nagrada.

“Te priče daju nadu da ne moramo da gubimo kadrove, odnosno da možemo da ih zadržimo u Srbiji”, rekao je on.

Generalni sponzor Emobiliti foruma je kompanija ABB Srbija čiji direktor Aleksandar Chosić je poručio da su uvek tu da pomognu da se obrazovanje u Srbiji susretne sa novim tehnologijama.

“Tu smo da zajedno podignemo Srbiju na viši nivo”, poručio je on.

Tokom dva dana na Emobiliti forumu učestvuju stručnjaci iz šest zemalja, a razgovaraće se o urbanoj mobilnosti, razvojnim centrima za autonomna vozila i dronove, infrastrukturi punjača, dekarbonizaciji, sajber sigurnosti i startapovima.

Na Mašinskom fakulteta biće i više izložbi, a jedna od njih gde su od prvog jutra električni automobili, motori i trotineti je ispred ulaza.

Tanjug

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti