Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od 1. oktobra počeće da se koriste penzionerske kartice, koje će važiti u celoj zemlji i penzionerima omogućiti brojne povlastice.

Obeležavanje 100 godina penzijskog sistema u Srbiji

– Skup povodom obeležavanja 100 godina penzijskog sistema u Srbiji počeo je danas u Palati Srbija, u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Takođe, prisustvuju ministar finansija Siniša Mali, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić i drugi. Skup se održava u sali “Jugoslavija”, ispred koje su postavljeni promotivni štandovi Fonda PIO, Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, JP “Pošta Srbije”, banke Poštanska štedionica, Službenog glasnika, Dunav osiguranja, Turističke organizacije Srbije i Udruženja banja Srbije.

Penzijsko osiguranje uspostavljeno je 1922. godine usvajanjem Zakona o osiguranju radnika čime se Srbija pridružila zemljama koje su se odlučile za model koji je uspostavio tadašnji nemački kancelar Oto fon Bizmark, a u kome država pomaže radnicima da zadrže standard nakon odlaska u penziju. To je u većini evropskih zemalja i sada jedini model državnih penzija.

Devedesetih je na području bivše Jugoslavije doživeo krizu, a početkom 2.000-ih urađena je velika reforma penzijskog sistema koja je, između ostalog, podrazumevala uvođenje dobrovoljnog penzijskog osiguranja.

Telegraf Biznis

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments