Претрага
Претрага
Close this search box.

Zbog povećanja cena kafe “Jakobs” istisnut sa rafova

Foto: Pexels

Veliki nemački trgovac odbio da prihvati najnovije poskupljenje poznatog proizvođača kafe. Kupcima nudi zamenu iz sopstvene robne linije proizvoda.

Nemački trgovinski lanac „Kaufland” odlučio se na drastičan korak pa je u pojedinim svojim radnjama obavestio kupce da u rafovima možda neće moći da nađu neke od popularnih proizvoda „Jakobs” kafe.

Kako su preneli hrvatski mediji, takvo obaveštenje, uz izvinjenje potrošačima, istaknuto je na nekim od objekata u ovoj zemlji, uz obrazloženje da je do toga došlo jer s dobavljačem nisu uspeli da postignu dogovor o komercijalnim uslovima saradnje, odnosno nisu prihvatili znatno povećanje nabavnih cena ovih proizvoda.

„Želimo da održimo naše obećanje kupcima da nudimo uvek veliki izbor i najbolje cene proizvoda visokog kvaliteta. Nudimo vam veliki izbor alternativnih brendova“ naveli su u saopštenju. Prema naknadnom obrazloženju koje je stiglo iz kompanije, kupcima će biti ponuđen širok asortiman zamenskih proizvoda njihove privatne trgovinske marke, objavio je „Jutarnji list”.

U maju ove godine objavljeno je da su kriza u Ukrajini i pad kupovne moći dodatno uticali na povećanje kupovine proizvoda robne marke, što velike trgovinske lance stavlja u malo drugačiji pregovarački položaj u odnosu na multinacionalne kompanije, vlasnike popularnih brendova.

Prvi put 2017. udeo ovih proizvoda u ukupnoj trgovini iznosio je 30 i više procenata u 17 od 20 zemalja EU, a od početka krize nastavlja da raste ubrzanim tempom. To trgovinskim lancima daje šansu da i dalje razvijaju svoje linije proizvoda i postavljaju drugačije uslove multinacionalnim kompanijama iz sektora proizvodnje hrane.

Inače, „Kaufland”, koji je uz „Lidl” deo „Švarc grupe”, još u junu je najavio da proširuje svoju saradnju s nemačkim farmerima obavezujući se na lokalno poreklo za sve svoje brendove mleka privatne robne marke. Ranije je već to urađeno i za povrće, voće i meso određenih kategorija.

 

Politika

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti