Foto: Printscreen/MUP
Prilikom pretresa stanova, poslovnih prostorija i magacina pronađena je velika količina hemijskih baza za pravljenje falsifikovanih hemijskih proizvoda za domaćinstvo, za koje postoji sumnja i da su kancerogeni. Kako je policija razotkrila taj lanac prevaranata?

Policija je uhapsila 21 osobu zbog sumnje da su proizvodili, pakovali, i prodavali falsifikovane hemijske proizvode za domaćinstvo, poznatih robnih marki.

Foto: Printscreen/MUP

Veštačenjem će se utvrditi tačan sastav hemikalije koja je korišćena za pravljenje kopija poznatih brendova sredstava za higijenu i kućnu hemiju. Građani uglavnom smatraju da bi mogli da prepoznaju da nije reč o originalu.

-Jedino u radnji računam da je bar tamo provereno, s obzirom na ovo današnje vreme kada nam ništa nije provereno, eto uzdam se koliko mogu. Dovoljno je domaćica da vidi miris, da pomiriše da vidi da to nije to, a drugo to nagriza ruke, a zamislite tek malu decu šta bi tu sve moglo da bude – kaže anketirana žena.

Neki od potrošača kažu da uvek proveravaju šta kupuju, dok drugi pak napominju da ne proveravaju ono što kupuju.
Foto: Printscreen/MUP

Sumnja se da se organizovana kriminalna grupa ovim poslom bavila nekoliko godina.

-Oni su imali i proizvodnju ambalaže kao i proizvodnju etiketa, i svega onoga što bi davalo originalnost takvom jednom proizvodu i uglavnom samo analizoma samog sastava je moglo da se utvrdi da ona ta tečnost, kućna hemija ne odgovara onoj originalnoj – objasnio je Vladimir Vujić, načelnik Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala.

Osumnjičeni se terete da su organizovali proizvodnju, pakovanje, skladištenje i prodaju na veliko i malo, falsifikovanih hemijskih proizvoda za domaćinstvo a čiju prodaju su dalje organizovali na pijačnim tezgama u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Pančevu i Beogradu i preko oglasa.

-Razlika u ceni je bila nekih 20 – 30 odsto i to se pravdalo time na pijacama i u prodaji da je to neka razlika koja bi se nabavljala nekim krijumčarenjem na primer iz Mađarske. I dalje se tvrdilo na tim prodajnim mestima d se radi o originalnim proizvodima, što naravno nije bila istina – kaže Vujić.

Od osumnjičenih su oduzeta novčana sredstva u iznosu većem od pola miliona evra i 8 miliona dinara i 700.000 mađarskih forinti.

Na spisku uhapšenih su: Dragan P. 1968) iz Beograda, Srđan V. (1976) iz Smedereva, Siniša R. (1977) iz Novog Sada, Slaviša S. (1971) iz Pančeva, Bajram K. (1993) iz Smedereva, Dalibor B. (1978) iz Subotice, Milojko Đ. (1956) iz Beograda, Slađan K. 1998) iz Subotice, S. Laslo (1969) iz Subotice, Ilija M. (1983) iz Subotice, Aleksandar P. (1975) iz Subotice, Zoran T. (1970) iz Subotice, Milan K. (1982) iz Subotice, Nataša S. (1982) iz Subotice, Milorad S. (1969) iz Subotice, Azim A. (1977) iz Novog Sada, Aleksandar S. (1971) iz Kule, Uroš T. 1989) iz Novog Sada, Bojan V. (1993) iz Subotice, Miroslav B. (1956) iz Odžaka, Pera S. 1975) iz Pančeva.

Policija je zaplenili su i 13 automobila, dve kuće, plac i stan u Pančevu, 2 pištolja i manju količini marihuane. Svi uhapšeni nalaze se u pritvoru, danas i sutra će ih saslušati nadležni tužilac. Za ovo krivično delo predviđena je zatvroska kazna od jedne do osam godina.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati u kojem roku će, uz krivične prijave, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Kako Blic saznaje, osumnjičeni su uhapšeni u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, Posebnim tužilaštvom za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, Osnovnim tužilaštvima u Subotici, Novom Sadu, Somboru i Pančevu.

kurir.rs/RTS/blic.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Maki
25/03/2022 08:37

Zašto ne navedete proizvode koji su falcifikat?

Irena
25/03/2022 10:36
Reply to  Maki

kancerogeni su i originali, ako zbog toga pitate “opušteno”