Profesionalni ubica Čaba Der kome danas Viši sud u Beogradu zajedno sa Alano Ciglerom, izriče kaznu za ubistvo Nebojše Markovića u begradskom naselju Banovo Brdo, svoj krvavi put mafijaškog egzektutora započeo je u 2004. godine u restoranu Marina

Profesionalni ubica Čaba Der kome danas Viši sud u Beogradu zajedno sa Alano Cglerom, izriče kaznu za ubistvo Nebojše Markovića u begradskom naselju Banovo Brdo, svoj put mafijaškog egzektutora započeo je u Novom Sadu pre 17 godina. Der je 2004. godine u restoranu Marina, ubio vlasnika restorana Branislava Jelačića, koji je pripadao narko-kartelu “Firma”novosadskoj ispostavi zloglasnog “zemunskog klana”.

FILMSKA LIKVIDACIJA

Ubistvo u “Marini” izvedeno je kao u mafijaškim filmovima. Dok je Jelačić večerao, njegovom stolu je prišao mladić u trenerci, izvadio pištolj iz kese i ispalio mu pet hitaca u glavu. Potom je mirno izašao iz kafane i nestao u noći.

Međutim, kao i svi početnici, Der je iza sebe ostavio mnogo tragova, pa ga je policija brzo pronašla i lišila slobode. On je s mesta zločina pobegao biciklom, koje je odbacio posle nekoliko ulica, kao i veštačku bradu kojom je bio maskiran.

Policija je pet godina kasnije 2009. uhapsila Vojsilava Škrbića iz Kaća kao naručioca ubistva Jelačića. Polcija je tada medijima dala podatke da je Škrbić, koji je 2014. godine likviriran u novosadkom restoranu “Gondola”, platio Deru da likvidira Jelačića.

IZ ZATVORA U ZLOČIN

Der je za svoje prvu mafijašku egzekuciju osuđen na 15 godina zatvora, a u istrazi i na suđenju se branio da je bio kivan na Jelačića, jer mu nije isplatio nagradu za posao za koji ga je bio angažovao, i da je umesto isplate počeo da mu preti. Da bi zaštitio svog nalogodavca Škrbića, tvrdio je da je Jelačića ubio z straha za sopstvenu bezbednost.

Der je posle izlaska sa robije 2018. godine počinio više ubistava, a današnja presuda za učešće u ubistvu Markovića, biće mu izrečena u odsustvu jer se on nalazi u pritvoru u Budimpešti gde se protiv njega vodi postupak za dva ubistva 2018. godine, dok je Cigler u pritvoru u Beogradu.

PRIZNAO UBISTVA

Der je priznao ubistvo u izjavi istražnim organima prilikom saslušanja u mađarskom pritvoru, dok je Cigler delimično priznao, odnosno potvrdio je da ga je on vozio kolima na Banovo brdo, ali je osporavao da je znao da će Der ubiti Markovića.

Zbog ubistva mađarskog biznismena, kao i još jednog ubistva u Amsterdamu, Der je u Budimpešti prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor.

Der je nakon bekstva iz Srbije uhapšen po poternici u Pragu početkom marta 2019. godine, odakle je ižručen Mađarskoj. Uhapšen je u Pragu 1. marta, a pored Srbije, koja ga traži zbog ovog ubistva, njegovo izručenje su tražile i Španija i Holandija i Mađarska kojoj je izručen 18. jula 2019. godine. Tereti za ubistva u pomenutim državama koje su tražile njegovo izručenje.

Cigler je uhapšen u Subotici nedugo posle ubistva Markovića. On je vozio automobil “punto” kojim se Der dovezen na mesto zločina i kojim su zajedno pobegli nakon likvidacije Markovića. I on je u oktobru 2018. godine izašao sa višegodišnje robije i tri meseca kasnije se opet našao iza rešetaka.

K. Anđelić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments