Foto: Sandra Zekić / Ringier

Polja lavande na Fruškoj Gori postala su prava senzacija kada su ih otkrili Instagram influenseri. Čudesna i lepa biljka postala je obavezna pozadina na slikama, ali sada od čuvene poljane u Bukovcu gotovo da nije ostalo ništa.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Juče u popodnevnim satima, meštani Bukovca prijavili su vatrogascima požar na jednoj od najlepših lokacija ovog kraja poslednjih godina – poljima lavande koja su tu uspevala iako nije uobičajeno.

Kako kaže vlasnik polja Branko Švonja, lokalni meštani su primetili požar u polju i pozvali vatrogasce. Vatrogasci jesu brzo izašli na teren, ali je lokalizovanje požara koji se usled vetra i visokih temperatura brzo širio, trajalo nešto duže. Šteta je ogromna.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Umesto predivne lavande koja je uskoro trebalo da počne sa cvetanjem, od ovoga jutra u Bukovcu je zgarište.

– Nisam još otišao da pogledam, ne mogu još – rekao nam je vlasnik.

Od prelepih polja lavande koja je na ovoj sremskoj strani uspevala uprkos izgledima i od koje mladi poljoprivrednik godinama unazad nije odustajao, ostala je kaže skrhkan, jedna sedmina. Što se uzroka požara tiče, Branko kaže da je izvesno da je ljudski faktor u pitanju, ali će istraga utvrditi da li se slučajno dogodio, ili je u pitanju podmetanje požara.

Foto: Sandra Zekić / Ringier

Podsećamo, ova polja lavande godinama unazad a posebno tokom pandemije, bila su omiljeno mesto za posetu i slikanje posetilaca iz svih krajeva Srbije. Iako mladi poljoprivrednik nikoga nije odbijao za posetu, jedino što je molio je da građani budu savesni, da ne gaze i ne beru lavandu na svoju ruku i da budu pažljivi, posebno kada otopli. I očekivao je da će ove godine ova polja konačno i prodisati.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments