Foto: MUP

Ministarstvo zaštite životne sredine prati situaciju na terenu, posle izlivanja amonijaka iz cisterne između Pirota i Bele Palanke. Merenja trenutnih zagađujućih materija kao i monitoring, na terenu sprovode Institut za metalurgiju iz Bora i Agencija za zaštitu životne sredine.

Inspekcija zaštite životne sredine je u pripravnosti i u saradnji sa svim relevantnim organima i institucijama, javnost će biti obaveštena o svim nalazima istrage i narednim koracima u cilju minimizacije posledica po životnu sredinu.

VESIĆ: Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza

Ministar građevinarstva Goran Vesić rekao je za RTS da nema razloga za paniku, ali ima razloga za oprez jer situacija nije sanirana. Apelovao je da se građani pridržavaju uputstva da bi se sačuvali životi. Formirane su dve komisije da bi se utvrdilo šta se dogodilo, i izveštaji će biti objavljeni.

Vesić je rekao da je izvršeno merenje na pet lokacija u Pirotu i nije zabeleženo prisustvo amonijaka.

“Loša infrastruktura je razlog isklizniću voza, 2018. potpisana je rekonstrukcija i tek ove godine u martu raspisan tender, razgovaraćemo zašto se čekalo toliko na rekonstrukciju”, rekao je Vesić, odgovarajući na pitanje da ovo nije prvi incident na tom delu pruge.

Zamenik načelnika sektora za vanredne situacija Boban Stevanović rekao je da je tokom noći 56 osoba evakuisano, da je 15 zadržano u UNK Niš, a 9 zadržano u Pirotu u bolnici.

Vodosnabdevanje u Pirotu je regularno, dok je u Beloj Palanci zabranjena voda za piće preventivno.

Preusmeravanje saobraćaja sa auto-puta kod Pirota i Bele Palanke Zbog obustave saobraćaja na auto-putu E-80, zbog akcidenta sa amonijakom, na deonici petlja Pirot zapad – petlja Bela Palanka i na državnom Pirot – Bela Palanka, saobraćaj se sa auto-puta preusmerava, preneo je Auto-moto savez Srbije.

Telegraf.rs/Kurir.rs/RTS

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
26/12/2022 14:27

Najstrasnije od svega sto je ovaj covek ministar, uzas…

Vidoje
27/12/2022 10:18
Reply to  SNS Uzivo

Pa bio je i u vasoj dosovskoj pa je tad bio ekstra! Hahaha 🙂

SNS Uzivo
28/12/2022 14:03
Reply to  Vidoje

E a sta je bilo za vreme kraljevine SHS? 🙂 Ne mogu da verujem da su vam instrukcije za botovanje posle 10 godina, sta su radili ovi pre nas…

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo