Kradljivci automobliskih točkova ponovo su u akciji. Sudeći po fotografijama koje su pristigle na adresu naše redakcije, lopovi su skinuli i odneli sva četiri točka sa škode parkirane na Adamovićevom naselju.

Naši sagovornici, stručnjaci za bezbednost smatraju da je malo verovatno da je vlasnik skinuo točkove radi popravke kvara.

NOĆNI FANTOMI

Najčešće se krade noću, a lopovima su posebno atraktivni mračni parkinzi na Detelinari, Limanu i Novom naselju. Ovog puta na meti kradljivaca našao se i parking na Telepu.

Prema rečima naših sagovornika, kradljivci za svega nekoliko minuta mogu da poskidaju točkove i tako naprave štetu koja se kreće od 300 do 1.000 evra.

– Kada govorimo o krađi točkova, to je trend koji praktično nije ni prestao od devedesetih godina. Lopovi ih najčešće kradu zbog pneumatika, odnosno najveći broj krađa točkova je u periodu jeseni kada građani montiraju zimske gume. Naravno, nisu krađe samo zbog pneumatika, često su u pitanju i felne koje takođe mogu da imaju dobru cenu – kaže Stevan Đokić iz centra za bezbednost DBA.

Krađa točkova događa se već godinama

On dodaje da su dobro izvežbani za ove krađe, te ne prezaju da krenu u akciju ni kada okolo ima ljudi, uglavnom se ponašajaći kao da je to njihovo vozilo te na taj način izbegavaju sumnju onih koji ih vide.

– Građani koji svoje vozilo zateknu bez točkova treba slučaj da prijave policiji kako bi patrola izašla na lice mesta i sačinila zapisnik, ovo je pogotovo važno za one koji imaju kasko.

FELNE NA CRNOM TRŽIŠTU

Naš sagovornik kaže da se ukradene felne i gume prodaju po već ustaljenoj šemi, odnosno potražnji, a neretko se felne i pneumatici mogu pojaviti i na nekim sajtovima za oglase.

– Jedan od načina da vlasnici zaštite točkove i felne, pogotovo ako voze skupocene automobile, jesu šrafovi za zaključavanje felni. Cena ugradnje tih šrafova kreće se od dve hiljade dinara za jeftinije automobile, pa sve do četiri hiljade dinara za skuplje modele – kažu u jednom novosadskom auto centru

Dodaju da takozvani ”anti theft” šrafovi nisu garant da se automobil neće naći na meti kradljivaca, ali će im svakako biti manje zanimljiv, jer je za skidanje tih šrafova potreban poseban alat i više vremena za demontiranje felni i točkova.

Troškovi koje vlasnik ima nakon krađe su ogromni, a lopovi ne biraju klasu ni tip vozila

Apeluje se na građane da prijave ovakve slučajeve, kako bi se što pre stalo na put, kako se pretpostavlja, organizovanoj grupi koja već mesecima i godinama krade točkove na novosadskim parkinzima.

ZASTRAŠIVANJE

Jedan sugrađanin koji je zatekao lopove u krađi, kaže da su oni vrlo agresivni i da su pokušali da mu pruže otpor i da ga fizički napadnu.

– Sišao sam ispred zgrade da odem do prodavnice, prolazeći preko parkinga primetio sam da se neki tipovi muvaju oko mog Audija, krenuo sam da priđem, a oni su shvativši da su uhvaćeni na delu, krenuli ka meni sa velikom štanglom. Kada su videli da ima ljudi dali su se u beg, a ja sam slučaj prijavio policiji – kaže jedan od sugrađanina koji se našao na meti lopova

Osim točkova, zbog novih propisa za tehnički pregled vozila, u poslednje vreme na meti lopova su i katalizatori. Ovaj biznis veoma je unosan, a osim prodaje, lopovi vrlo često izjamnljuju katalizatore. Vozači iste montiraju i onda ih nakon što prođu tehniči pregled vrate uz određenu nadoknadu.

U aprilu ove godine pala je takozvana Katalizator mafija, a novosadska policija podnela je krivičnu prijavu protiv dvojice Čuružana 

Nikola Bilić

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Mare
14/07/2021 21:52

Neka zakon dozvoli narodu da brani svoju imovinu i vlasništvo pa će biti manje krađe.

Zarko
14/07/2021 21:52

Sigurnosni sraf

Limanac
14/07/2021 22:03

Imam i ja stanglu a auto mi je dva metra od kreveta pod prozorom pa cemo videti ko je brzi.

Sima
14/07/2021 23:26

Ovakve kokošarske krađe samo pokazuju u kakvom se glibu nalazimo. Na zapadu je ovo nezamislivo, mafiju više ne zanimaju ovakve sitnice, krađe auta, džeparenja…

Tegljac
15/07/2021 11:50

cigani kupe auto od 20000 eura a ne stave sigurnosne srafove, puno im 3000 dinara. Onda ne urade servis, ne stave alarm, jos da mogu ne bi ni registrovali. Zapuste auto ali glavno da drustvo vidi sta oni voze, mozda kompleksas nesto i smuva na auto