Foto: nsuzivo.rs

Piše: B. Jovović

 

 

Novosadski kradljivac automobila, Miladin Suvajdžić, koji će posle 12. marta 2003. godine javnosti postati poznat kao Đura Mutavi, aktivno je učestvovao u pripremama u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića. Novosadski kriminalac, prvi je zaštićeni svedok posle Nikole Kalabića u modernoj istoriji Srbije i pojavio se u više od 30 sudskih procesa, protiv “zemunskog klana”. Suvajdžićeva svedočenja razotkrila su na koji način je funkcionisala kriminalna hobotnica, koja je povezivala mafiju, policiju, tužilšatvo, sudstvo i političke strukture, na koju će se 2020. ugledati klan Belivuk-Miljković, koji je uz podršku delova policije i političkog aparata prikupljao podatke o kretanju i aktivnostima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Špijunska mreža

Suvajdžić je detaljno opisao na koji način je “zemunski klan” špijunirao Đinđića, u tom trenutku glavnu političku figuru u Srbiji i ko je od njegovih saradnika bio upleten u kriminalnu mrežu. U jednom od svojih iskaza pred specijalnim sudom Suvajdžić opisuje aktivnosti klana 8. marta 2003. godine, četiri dana pred atentat:

– Seo sam u Spasojevićev auto i video sam da ima četiri specijale. Jedna specijala je bila za mene i njega. Druga specijala je bila sa tim čovekom iz obezbeđenja premijera Đinđića, treća specijala je bila sa akterima, direknim učesnicima, znači, sa onim ljudima koji će da ubiju.

On navodi da je direktno bio zadužen za praćenje kolone automobila vlade Srbije.

– Bio je 9. mart. Zvao me Spasojević. Rekao mi je dok sam se vozio, da je moj zadatak da, ako vidim tri BMV-a, jedan crni, u koloni, da mu javim.

Jedna specijala je bila za mene i njega. Druga specijala je bila sa tim čovekom iz obezbeđenja premijera Đinđića, treća specijala je bila sa akterima, sa onim ljudima koji će da ubiju

Miloš Simović je 10. marta, tvrdio je Suvajdžić, izvestio Spasojevića da su pronašli neku kancelariju i da su tu sigurni do tri sata posle podne. Spasojević je rekao da, ako do atentata ne dođe do pola tri, napuste kancelariju. Dva dana kasnije, iz te kancelarije u admirala Geprata, Zvezdan Jovanović ispaliće smrtonosni kuršum u Đinđićevo srce, u trenutku dok je ulazio u zgradu Vlade Srbije.

Suvadžić je, po sopstvenom priznanju, posle atentata odneo pušku iz kancelarije u Gepratovoj i sakrio je ispod šuta na jednom gradilištu na Novom Beogradu.
Suvajdžić je, pre atetntata po nalogu Spasojevića organizovalo celu kriminalnu mrežu u Vojvodini.

Jedan od najvažnijih zadataka koji su Suvajdižu bili povereni jesu pronalaženje i kupovina nekretnina koje će „zemunski klan“ koristiti za tamničenje i brutalno mučenje otetih biznismena i sakaćenje protivnika

Rođen je 22. decembra 1964. godine u Subotici i pre nego što će za njim biti raspisana poternica, živeo je u Novom Sadu u Gagarinovoj ulici na broju 3.
Kako će se kasnije ispostaviti, Miladin Suvajdžić bio je glavna logistička podrška klana na teritoriji Vojvodine. On je ovdašnje dilere, snabdevao narkoticima, ali je pored toga učestvovao u nizu drugih ilegalnih aktivnosti, što će mu naposletku osigurati status svedoka saradnika.
Jedan od najvažnijih zadataka koji su mu bili povereni su pronalaženje i kupovina nekretnina koje će „zemunski klan“ koristiti za rasturanje droge tamničenje otetih lica i brutalno mučenje svojih suparnika.

Salaši smrti

Novosadska policija privela je Miladina Suvajdžića pod spletom filmskih okolnosti 22. marta Novosadska policija je 19. marta 2003. godine upala u stan Suvajdžića u Gagarinovoj ulici i tamo pronašla 15,9 kilograma heroina. Ovaj pretres odmotao je klupko kriminalnim aktivnostima Đure Mutavog.

Ubrzo, policija pronalazi jedan od salaša, u selu Banstol nadomak Inđije. Ovi privatni zatvori služili su za držanje kidnapovanih ljudi, ali i za stravična mučenja protivnika „Zemunskog klana“. Na imanju je pronađena veća količina oružja, automatske puške, maske, lisice i lanci kojima su vezani zarobljenici, kese koje su im stavljane na glavu, sekire, ukradene registarske tablice… Ova nekretnina bila je u vlasništvu Suvajdžićeve majke.

Iboljka i Miladin Suvajdžić Foto: Privatna arhiva

U kući Đure Mutavog u Krčedinu, u Ulici Bore Kečića, policija je u specijalnim bunkerima pronašla 5.4 kilograma heroina, vagu za merenje, kao i okvir automatske puške sa 27 metaka. Herion je bio izuzetno čist, pažljivo upakovan u paketiće od pola grama, spreman za krajnje kupce. Nekretnina u Krčedinu kupljena je 2002. godine.
Novosadska policija privela je Miladina Suvajdžića pod spletom filmskih okolnosti 22. marta 2003. godine, deset dana nakon atentata na premijera Zorana Đinđića.

(U sledećem nastavku: Premijer na nišanu. Kako su mediji najavili atentat)

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Jaguar
11/03/2021 15:01

I sin mu je jedan od većih dilera droge u gradu, ali je nasledio očeve kontakte u policiji pa ga niko godinama ne dira i ne hapsi…

Kakav otac, takav sin!
11/03/2021 17:47

Boki i Čoba, cinkare za muriju, puštaju svoje ljude niz vodu a njih niko ne dira.Proveren recept nasledio od oca.