Foto: nsuzivo.rs

Piše: B. Jovović

 

 

Zver! Sretko Kalinić, glavni ubica “zemunskog klana”, najveće mafijaške organizacije na Balkanu pre 18 godine, svoje kodno ime dobio je zbog stravične okrutnosti. Svirepi način likvidacije; odsecanje i razmrskavanje glava i odsecanje udova je prepoznatljivi Kalinićev rukopis kom su se divili, i koju su, uz podšku dela policije, kopirali pripadnici klana Belivuk-Miljković, čija monstruznost je poslednih dana šokirala Srbiju.

Kalinić i “zemunski klan”, koji su vodili Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum, javnosti su postali poznati 2003. godine nakon atentata na predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića. Tada su stanovnici Petrovaradina prvi put saznali da Zver živi nevidljivim životom baš u njihovom komšiluku. Kuća u Kačićevoj 44, danas je nemi svedok krvavog uspona i pada “zemunskog klana”.

NOVOSADSKA VEZA

Kada je 12. marta Srbijom odjeknula vest da je ubijen premijer, cela država našla se u šoku. Policija je dignuta na noge sa jednim jasnim zadatkom: Atentator i nalogodavci moraju biti pronađeni! Već na dan atentata, pali su i prvi kriminalci, među kojima i Saša Petrović, čovek za kog se ispostavilo da je prvi uhapšeni član klana. Njega su slobode lišili novosadski operativci, na starom putu za Beogradu, u blizini Sremskih Karlovaca. U tom trenutku, ni sami nisu znali da je Petrović jedan od “zemunaca”.

Svirepi način likvidacije; odsecanje i razmrskavanje glava i odsecanje udova je prepoznatljivi Kalinićev rukopis kom su se divili, i koju su, uz podšku dela policije, kopirali pripadnici klana Belivuk-Miljković

Njegovo ispitivanje te večeri, otvorilo je Pandorinu kutiju domaće mafije. Informacije koje je izneo Saša Petrović pomogle su pripadnicima ministarstva unutrašnjih poslova da stave tačku na čak 18 krivičnih dela. Policija tada prvi put dobija podatke o piramidi ubilačkog klana. I prvi put dobija sva imena članova organizacije. Tada se ime Sretka Kalinića prvi put vezuje za Novi Sad i Petrovaradin.

KAPITALNI ULOV

U narednim danima klupko istine nastavilo je da se odmotava. Deset dana nakon ubistva premijera, 22. marta, spletom neverovatnih okolnosti uhapšen je Miladin Suvajdžić, koji će policiji i specijalnom tužilaštvu dati sve detalje o atentatu, i koji će im obezbediti krunski dokaz – snajpresku pušku Hekler i Koh iz koje je ubijen Đinđić.
Hapšenje Đure Mutavog i danas je obavijeno velom tajne. Jedan od ključnih aktera “Sablje” iz 2003. godine, kaže da je on zapravo uhapšen 19. marta, a da je do 29. marta, tajno saslušavan u Beogradu, gde je, policiji dao, ili od nje naučio ključne detalje za sudski proces protiv članova “zemunskog klana”.

Njegov misteriozni uspon od kradljivca kola do glavnog računovođe glavne balkanske mafijaške organizacije, obradićemo u posebnom tekstu. Ipak, zanimljivo je da su nakon “tajnog” hapšenja Suvajdžića, operativci novosadske policije 24. marta 2003. godine. pod punom opremom upali na posed u mirnoj petrovaradinskoj ulici. U kući, koja se nalazi samo 500 metara od policijske stanice sa ženom i decom živeo je Sretko Kalinić Zver. Čovek za posebne zadatke, čiji su identitet znala samo tri “zemunca”: Spasojević, Luković i Suvajdžić.

NOVI USPON PSA RATA

Sretko Kalinić zvani Beli ili Zver, jedan je od najbrutalnijih pripadnika Zemunskog klana. Njegovo bogato ratno iskustvo osiguralo mu je krvoločan posao egzekutora, koji je počinio više desetina ubistava u ime najmoćnije ekipe srpske kriminalne scene.

Foto: Goran Stanzlm / PIXSELL

Rodom iz Zadra, Kalinić se posle rata doselio na jug Srbije gde je u okviru drvoprerađivačkog preduzeća iz Medveđe radio kao drvoseča. Kao gost na slavi kod svog poslodavca, upoznaje Dušana Spasojevića i Milorada Lukovića. Uz par čašica u opuštenom razgovoru, Kalinić otkriva svoja ratna iskustva iz Hrvatske, što su šefovi “zemunaca” odlično prepoznali. Beli je bio savršen čovek za njihove posebne zadatke.

Identitet bio je dugo čuvana tajna čak i od drugih pripadnika klana. Kalinić je uživao poseban tretman, kako bi on i njemu povereni zadaci ostali “ispod radara”

Detalji razgovora između vođa klana i Kalinića nisu poznati, ali vrbovanje je urodilo plodom. Sretko Kalinić ubrzo se seli u Beograd, odakle će intenzivno raditi za klan.
Koliko je bio važan za “zemunce”, govori i činjenica da su za njega znali samo Duća, Kum i Đura Mutavi. Njegov identitet bio je dugo čuvana tajna čak i od drugih pripadnika klana. Kalinić je uživao poseban tretman, kako bi on i njemu povereni zadaci ostali “ispod radara”. Iz tih razloga Beli i njegova porodica prelaze da žive u Petrovaradin. Na taj način, postao je nevidljiv za radoznale pojedince i službe.

Beli i Duća postali su bliski prijatelji…

Svedočenja uhapšenih “zemunaca” otkrivaju i način na koji je Kalinić funkcionisao. Kada je bilo potrebno da izvrši zadatak, automobil bi bio poslat u Petrovaradin. Odatle je prevožen u Šilerovu gde je dobijao instrukcije. Kada bi obavio posao, nekoliko dana je boravio u štek stanovima, čekajući da povratak kući bude bezbedan.

(nastaviće se)

6 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Игор
08/03/2021 22:31

Причам ти причу! А најављују нову да је Вељина звер из Каменице или Карловаца а да није лиманац? Чему сад пођињање Калинића после толико година, да му није рођендан?

Miloš
08/03/2021 22:52

Jel uhapšen?

Ns.1
09/03/2021 09:33

Skretanje paznje javnosti dok svaki dan poskupljenja prolaze ispod zita.Belivuk je bio klinac kada je SNS dosao na vlast i neka mi sada neko objasni ciji je on produkt

Mladen
09/03/2021 19:01

Taj Kalinic nije bijo iz Zadra, mislim da mu je dosta toga napakovano. Znam coveka od malih nogu. Nekoga su morali okriviti.

Mad Max
12/03/2021 03:23
Reply to  Mladen

Sada pošto ga ti znaš,nije ubio njih 10-toricu već osmoricu. Ima logike,bravo…

Mladen
09/03/2021 19:06

Sto Cedu niste uhapsili kad je on u to vreme bijo veci kriminalac od svih iz zemunskog klana, prvi koji izidje iz zatvora cedo će umreti od kolone.