Do Svetog Nikole ostalo je samo tri dana. Ako je baš ovo vaša slava, a još niste počele sa pripremom kolača, evo nekih ideja.
1. Kokos bajadera
Sastojci:
- 300 g šećera
- 200 ml vode
- 250 g margarina
- 300 g mlevenog keksa
- 100 g kokosa
Za glazuru:
- 100 g posne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema: Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri prokuvate još tri do četiri minuta. Dodate margarin i mešate dok se ne rastopi. Zatim dodate mleveni keks i kokos i sve dobro promešate. Smesu potom izlijete u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Istopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isečete na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.
2. Posne kuglice sa bananom i jagodama prelivene čokoladom
Sastojci:
- 300 g šećera
- 200 g zamrznutih jagoda
- 250 g margarina
- 400 g mlevenog posnog keksa
- banana
- sok od ananasa
- 100 g crne čokolade
- 3 kašike ulja
Priprema: U blenderu umutite bananu i jagode. Margarin istopite, pomešate sa keksom, voćem i šećerom. Dodajete sok od ananasa dok se ne napravi kompaktna masa. Istopite na pari čokoladu sa uljem. Kuglice oblikujete ručno i ubacujete u čokoladu. Ostavite par sati da se ohladi u frižideru.
3. Posne puslice od čokolade i ratluka
Sastojci:
- 100 g prah šećera
- 100 gr ratluka
- 2 rebra čokolade za kuvanje
- 100 gr seckanih lešnika
- 2 kesice vanilin šećera
Priprema: Šećer prelijte sa 50 ml vode i stavite ga na plotnu. Kad prokuva, kuvate ga na blagoj vatri pet minuta,dodate iseckan ratluk, čokoladu i vanilin šećer. Mešajte na laganoj vatri, pa kad se ratluk otopi dodajte seckane lešnike.Ređajte puslice u podmazan pleh i ostavite ih da se osuše. Najlepše će biti, ako ih stavite u papirne korpice.
Ratluk iseckajte sitnije da se brže rastopi, a možete da koristite i beli i roze ratluk.
4. Čoko urme
Sastojci:
- 25 – 30 svežih urmi, očišćenih od koštica
- 50 g pečenih mlevenih lešnika
- 50 g mlevenih oraha
- sok jedne pomorandže.
Glazura:
- 40g posne čokolade
- 2 kašike ulja
Priprema: Sjediniti mlevene orahe i lešnike sa sokom od pomorandže. Puniti urme tom smesom. Uvaljati svaku urmu u glazuru i ohladiti u frižderu.
5. Oblanda sa smokvama
Sastojci:
- 250 gr šećera
- 250 gr mlevenih smokvi
- 250 gr seckanih oraha
- 1 veliki list oblande
- voda
Priprema: Šećer pomešati sa 1,5 decilitara vode. kad provri špinovati oko pet minuta. U smesu ubaciti orahe sečene po dužini i smokve i vruće premazati preko lista oblande. Nakon toga preklapati drugim listovima i ostaviti da se stegne.
6. Posne breskvice
Za testo:
- 1 šolja od 2 dl vode
- 2 šolje od 2 dl ulja
- 2 šolje od 2 dl šećera
- 4 kašike brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 900gr brašna
Za fil:
- mrvice od dubljenih breskvica
- džem
- rum
Za ukrašavanje:
- crvena boja za kolače
- kristal šećer
Priprema: Testo peći na 175 stepeni (opciono prema vasoj rerni) između 15 i 20 minuta, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu, podignite jednu i ako se ne vidi odozdo da je testo živo izvadite ih iz rerne. Dok se jedna tura peče, valjajte drugu za drugi pleh. Kada se prohlade izdubite ih pažljivo a od tih biskvitnih mrvica, džema i ruma zamesite fil kojim ćete ih puniti i spajati. Kad ih sve spojite, umočite obe strane u vodu sa crvenom bojom pa u kristal sećer.
7. Kuglice od šargarepe i pomorandže
Sastojci:
- 1 kg očišćene i sitno izrendane šargarepe
- 500 g šećera
- 200 ml vode
- sok od jednog limuna
- sok od pola pomorandže
- 100 g kandiranih korica pomorandže
- kristal šećer za valjanje kuglica
Priprema: Ušpinovati šećer – u veću šerpu sipati 500 g šećera i 200 ml vode, kuvati do vrenja pa još pet minuta.Dodati šargarepu, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže i 100 g kandiranih korica pomorandže. Kuvati na srednjoj temperaturi dok ne uvri sva tečnost, a šargarepa postane sasvim meka, mešajući povremeno. Ovo proces moe da traje i ;itavih sat vremena. Skloniti potom sa ringle i ostavite da se malo ohladi,pa smesu ispasirajte u blenderu ili električnoj seckalici. Od te smese vlažnim rukama potrebno je oblikovati loptice, ređati na veliki poslužavnik i ostaviti da se suše na vazduhu par sati. Zatim svaku kuglicu dobro uvaljati u kristal šećer, pa opet ostaviti da se suše, na hladnom mestu, dva-tri dana.
8. Posni minjoni
Sastojci:
- 350 g šećera
- 1 dl vode
- 120 g margarina
- 200 g mlevenog posnog keksa 200 g mlevenih oraha
- 300 g šećera u prahu
- malo vode
- posna čokolada
Priprema: Ušpinujte šećer s vodom, pa dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, izmešajte pa umesite rukom i prebacite na tacnu obloženu pek-papirom. Razvucite na oko 1-1,5 cm debljine i ostavite u frižider da se stegne. Kada se stegne prelijte fondanom koji ste napravili od od šećera u prahu i vrlo malo vode i posnom čokoladom koju ste prethodno istopili. Fondan treba da bude gust. Ostavite da se dobro stegne, ukrasite po želji i secite na kockice. Prvo isecite kockice pa ih onda prelivajte fondanom, kako bi bili prekriveni glazurom sa svih strana.
9. Posne vanilice
Sastojci:
- 500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
- 250 gr prah šećera
- 1 ceo limun
- 2 kesice vanilin šećera
- 100 gr oraha
- oko 1 kg brašna
- džem od kajsija
- još malo prah šećera
Priprema: Penasto umutiti margarin i prah šećer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil šećer i orahe. Postepeno dodavati brašno da se zamesi ujednačena, ne previse tvrda masa. Zatim oklagijom oblikovati testo. Poredjati na pek papir u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi računa da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah šećer.
10. Kolač od badema
Sastojci:
- 500 g brašna
- 375 g margarina
- 250 g mlevenih badema
- 185 g šećera
- 1 dl vode
- aroma vanile,
- 50 g listića badema
- džem od kajsija ili breskve
Priprema: Umutite margarin i šećer, dodajte brašno, mlevene bademe, aromu vanile i vodu.Umesite testo, pa ga razvijte oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Modlom vadite I pravite kružiće.Iz polovine kružića manjom modlom izvadite sredinu, premažite ih vodom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stepeni 20 minuta.Prohlađene kolutiće namažite džemom od kajsija i spojite sa drugom polovinom.
najzena.rs/nsuzivo.rs
Odlicni recepti❤