Foto: Shutterstock

Do Svetog Nikole ostalo je samo tri dana. Ako je baš ovo vaša slava, a još niste počele sa pripremom kolača, evo nekih ideja.

1. Kokos bajadera

Foto: kolaci.biz

Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 200 ml vode
  • 250 g margarina
  • 300 g mlevenog keksa
  • 100 g kokosa

Za glazuru:

  • 100 g posne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema: Šećer i vodu stavite u šerpicu i kad provri prokuvate  još tri do četiri  minuta. Dodate  margarin i mešate dok se ne rastopi. Zatim dodate mleveni keks i kokos i sve dobro promešate. Smesu potom izlijete  u pleh obložen folijom i ostavite da se stegne. Istopite na pari čokoladu sa uljem i prelijte bajaderu, pa kad se stegne isečete  na štanglice. Bajaderu možete preliti i belim fondanom napravljenim od prah šećera i malo vode.

2. Posne kuglice sa bananom i jagodama prelivene čokoladom

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 300 g šećera
  • 200 g zamrznutih jagoda
  • 250 g margarina
  • 400 g mlevenog posnog keksa
  •  banana
  • sok od ananasa
  • 100 g crne čokolade
  • 3 kašike ulja

Priprema: U blenderu umutite bananu i jagode. Margarin istopite, pomešate sa keksom, voćem i šećerom. Dodajete sok od ananasa dok se ne napravi kompaktna masa. Istopite na pari čokoladu sa uljem. Kuglice oblikujete ručno i ubacujete u čokoladu. Ostavite par sati da se ohladi u frižideru.

3. Posne puslice od čokolade i ratluka

Foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 100 g prah šećera
  • 100 gr ratluka
  • 2 rebra čokolade za kuvanje
  • 100 gr seckanih lešnika
  • 2 kesice vanilin šećera

Priprema: Šećer prelijte sa 50 ml vode i stavite ga na plotnu. Kad prokuva, kuvate ga na blagoj vatri pet minuta,dodate iseckan ratluk, čokoladu i vanilin šećer. Mešajte na laganoj vatri, pa kad se ratluk otopi dodajte seckane lešnike.Ređajte puslice u podmazan pleh i ostavite ih da se osuše. Najlepše će biti, ako ih stavite u papirne korpice.

Ratluk iseckajte sitnije da se brže rastopi, a možete da koristite i beli i roze ratluk.

4. Čoko urme

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 25 – 30 svežih urmi, očišćenih od koštica
  •  50 g pečenih mlevenih lešnika
  •  50 g mlevenih oraha
  • sok jedne pomorandže.

Glazura:

  • 40g posne čokolade
  • 2 kašike ulja

Priprema: Sjediniti mlevene orahe i lešnike sa sokom od pomorandže. Puniti urme tom smesom. Uvaljati svaku urmu u glazuru i ohladiti u frižderu.

5. Oblanda sa smokvama

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 250 gr šećera
  • 250 gr mlevenih smokvi
  • 250 gr seckanih oraha
  • 1 veliki list oblande
  • voda

Priprema: Šećer pomešati sa 1,5 decilitara vode. kad provri špinovati oko pet minuta. U smesu ubaciti orahe sečene po dužini i smokve i vruće premazati preko lista oblande. Nakon toga preklapati drugim listovima i ostaviti da se stegne.

6. Posne breskvice

Foto: Thinkstock

Za testo:

  • 1 šolja od 2 dl vode
  • 2 šolje od 2 dl ulja
  • 2 šolje od 2 dl šećera
  • 4 kašike brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 900gr brašna

Za fil:

  • mrvice od dubljenih breskvica
  • džem
  • rum

Za ukrašavanje:

  • crvena boja za kolače
  • kristal šećer

Priprema: Testo peći na 175 stepeni (opciono prema vasoj rerni) između 15 i 20 minuta, ne smeju da dobiju braon boju pri dnu, podignite jednu i ako se ne vidi odozdo da je testo živo izvadite ih iz rerne. Dok se jedna tura peče, valjajte drugu za drugi pleh. Kada se prohlade izdubite ih pažljivo a od tih biskvitnih mrvica, džema i ruma zamesite fil kojim ćete ih puniti i spajati. Kad ih sve spojite, umočite obe strane u vodu sa crvenom bojom pa u kristal sećer.

7. Kuglice od šargarepe i pomorandže

Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 kg očišćene i sitno izrendane  šargarepe
  • 500 g šećera
  • 200 ml vode
  • sok od jednog limuna
  • sok od pola pomorandže
  • 100 g kandiranih korica pomorandže
  • kristal šećer za valjanje kuglica

Priprema: Ušpinovati šećer – u veću šerpu sipati 500 g šećera i 200 ml vode, kuvati do vrenja pa još pet minuta.Dodati šargarepu, sok od jednog limuna, sok od pola pomorandže i 100 g kandiranih korica pomorandže. Kuvati na srednjoj  temperaturi dok ne uvri sva tečnost, a šargarepa postane sasvim meka, mešajući povremeno. Ovo proces moe da traje i ;itavih sat vremena. Skloniti potom  sa ringle i ostavite da se malo ohladi,pa smesu ispasirajte u blenderu ili električnoj seckalici. Od te smese vlažnim rukama potrebno je oblikovati loptice, ređati na veliki poslužavnik i ostaviti da se suše na vazduhu par sati. Zatim svaku kuglicu dobro uvaljati u kristal šećer, pa opet ostaviti da se suše, na hladnom mestu, dva-tri dana.

8. Posni minjoni

Foto: Printscreen/Youtube

Sastojci:

  • 350 g šećera
  • 1 dl vode
  • 120 g margarina
  • 200 g mlevenog posnog keksa 200 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera u prahu
  • malo vode
  • posna čokolada

Priprema: Ušpinujte šećer s vodom, pa dodajte margarin. Kad se margarin istopi dodajte keks i orahe, izmešajte pa umesite rukom i prebacite na tacnu obloženu pek-papirom. Razvucite na oko 1-1,5 cm debljine i ostavite u frižider da se stegne. Kada se stegne prelijte fondanom koji ste napravili od od šećera u prahu i vrlo malo vode i posnom čokoladom koju ste prethodno istopili. Fondan treba da bude gust. Ostavite da se dobro stegne, ukrasite po želji i secite na kockice. Prvo isecite kockice pa ih onda prelivajte fondanom, kako bi bili prekriveni glazurom sa svih strana.

9. Posne vanilice

Foto: trebinjelive.info

Sastojci:

  • 500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
  • 250 gr prah šećera
  • 1 ceo limun
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 100 gr oraha
  • oko 1 kg brašna
  • džem od kajsija
  • još malo prah šećera

Priprema: Penasto umutiti margarin i prah šećer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil šećer i orahe. Postepeno dodavati brašno da se zamesi ujednačena, ne previse tvrda masa. Zatim oklagijom oblikovati testo. Poredjati na pek papir u pleh i peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi računa da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah šećer.

10. Kolač od badema

Foto: Youtube/screenshot/mirror.co.uk

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 375 g margarina
  • 250 g mlevenih badema
  • 185 g šećera
  • 1 dl vode
  • aroma vanile,
  • 50 g listića badema
  • džem od kajsija ili breskve

Priprema: Umutite margarin i šećer, dodajte brašno, mlevene bademe, aromu vanile i vodu.Umesite testo, pa ga razvijte oklagijom na debljinu od oko pola centimetra. Modlom vadite I pravite kružiće.Iz polovine kružića manjom modlom izvadite sredinu, premažite ih vodom i pospite listićima badema. Pecite na 180 stepeni 20 minuta.Prohlađene kolutiće namažite džemom od kajsija i spojite sa drugom polovinom.

najzena.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments